Porți deschise la ”Noaptea muzeelor” și în muzeele din Valea Jiului

Porți deschise la ”Noaptea muzeelor” și în muzeele din Valea Jiului

Evenimentul național ”Noaptea muzeelor”, ajuns la ediția nu numărul XX, permite în seara zilei de sâmbătă spre duminică (18/19 mai 2024) accesul vizitatorilor, în mod gratuit, în mai multe instituții muzeale din țara noastră.

Evenimentul are loc și în Valșea Jiului, unde acestuia i-au subscris toate muzeele, de stat sau private, care-și vor deschide porțile în această seară pentru a-i primi pe vizitatori.

Spre exemplu, Muzeul Mineritului din Petroșani este deschis în această seară de la ora 18 până la ora 23, așa cum a precizat custodele acestuia, Marian Boboc. În plus, la Petroșani, în același spațiu muzeal, vizitatorii pot vizita și Muzeul Muntelui dar și un inedit colț al tradițiilor folclorice din regiunea Văii Jiului.

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi apreciază că acest muzeu, care a fost modernizat de administrația locală prin accesarea de fonduri europene, este un reper esențial pentru cei care vor să descopere istoria Văii Jiului. ”Vreau să le mulțumesc, în mod desoebit, tuturor celor care au donat o serie de exponate pentru Muzeul Mineritului și pentru Muzeul Muntelui, ca și pentru colțul de folclor, pentru că sunt oamen i de bine care neau ajutat foarte mult să putem prezenta, în acese muzee, o istorie a mineritului în Valea Jiului, o istorie a turismului montan și o istorie a folclorului specific acstei zone. Vă invit să descoperiți toate aceste exponate și astăzi, la evenimentul Noaptea Muzeelor care are loc și la Petroșani”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

În programul ”Noaptea Muzeelor”, tot în Petroșani mai poate fi vizitat Muzeul Momârlanului (un proiect muzeal aflat sub îngrijirea Lucreției Mălinesc) și Muzeul Instalatorului (conceput și îngrijit de valorosul artist plastic Ion Barbu). În același circuit al unei nopți culturale participă și cei de la Asociatia Casa de Ajutor Reciproc CFR care, în incinta sediului, va prezenta expoziții de bancnote românești, internaționale, ceasuri, trenulețe, echipamente, toate acestea contribuind la o experiență memorabilă și interactivă pentru vizitatori.

”Noaptea Muzeelor” deschide porțile și unora dintre cele mai interesante și emoționante spații muzeale de pe ”Planeta Petrila”. Aici, vizitatorii vor putea vizita, începând cu ora 18,00 până târziu în noapte, Muzeul Salvatorului Român care funcționează pe platforma fostei exploatări miniere, un muzeu dedicat celor care au salvat viețile minerilor, ori celor care au pierit în evenimente tragice în subteran. Tot la Petrila, la câteva sute de metri distanță de Ansa,blul istoric Mina Petrila, poate fi vizitată Casa memorială ”I.D. Sîrbu”, unde este valorificată moșternirea culturală a remarcabilului scriitor. De asemenea, la Petrila, artistul Ion Barbu deschide, în această seară, din nou porțile emoționantului său spațiu cultural numit ”Muzeul Mamei”.

La nivelul județului, în Hunedoara, ”Noaptea Muzeelor” vine cu evenimente și spectacole care vor avea loc și la Castelul Corvinilor, Muzeul Civilizației Dacice și Romane la Deva, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie și Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad ș.a.