Sediul Casei de Ajutor Reciproc CFR Petroșani, ”muzeul cu șase muzee” a fost vedetă în ”Noaptea Muzeelor” la Petroșani

Sediul Casei de Ajutor Reciproc CFR Petroșani, ”muzeul cu  șase muzee” a fost vedetă în ”Noaptea Muzeelor” la Petroșani

Sediul din Petroșani al Casei de Ajutor Reciproc ”CAR-CFR” a fost asaltat de vizitatori de toate vârstele, în seara zilei de sâmbătă, 18 mai 2024, dornici să se convingă de faptul că acest loc nu este doar unul în care gazdele îți sar în ajutor atunci când ai nevoie de bani, ci și unul în care istoria, educația, cultura sunt tot atâtea repere de interes.

Experiența a fost una pe măsura așteptărilor, pentru că la CAR-CFR, în ”Noaptea Muzeelor” au fost deschise nu mai puțin de 6 expoziții tematice, una mai deosebită decât cealaltă, una mai atractivă decât cealaltă. Pornind de la încă o excepțională idee a președintelui Asociației CAR-CFR Petroșani, Dionisie Ardelean, expozițiile permanente de bancnote și de machete reprezentative pentru Căile Ferate Române, care pot fi văzute aici zi de zi, pentru acest eveniment au fost completate cu alte exponate inedite, deosebit de atractive, care au făcut ca acest spațiu expozițional să fie un veritabil muzeu cu șase muzee. Vizitatorii au putut vedea astfel aici:

  • Expoziția de bancnote românești din 1920 până în prezent;
  • Expoziția de bancnote internaționale rare;
  • Expoziția de ceasuri Patent C.F.R. și alte mărci de ceasuri de colecție;
  • Expoziția de trenulețe și prezentarea dioramei cu trenulețe funcționale;
  • Expoziția documente, echipamente, film privind istoria Caselor de Ajutor Reciproc;
  • Expoziție panouri „Istoria Liniei ferate Bumbești – Livezeni”;

Mai mult decât atât, fiecare expoziție a avut parte și de prezentări realizate în cel mai fin detaliu de către colecționari de seamă precum Dionisie Ardelean, Dumitru Pușcașu, Nicolae Gherghin sau Dorel Șchiopu (cu toții membri ai CAR-CFR Petroșani), care s-au dovedit a fi curatori de excepție ai acestei expoziții muzeale multiple. Acestora li s-a alăturat, de la distanță, via on-line, Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului CFR din București, care le-a oferit vizitatorilor un tur virtual al acestuia. Deosebit de atractivă s-a dovedit și prezența tinerilor ceferiști în uniformă, Mălina Zica, Ianis Vârdea, Cristi Gonciulea și Andrei Otvos, voluntari de la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani, care au atras privirile admirative ale vizitatorilor și blitz-urile telefoanelor și aparatelor foto.

Inițiator al acestui inedit proiect cultural-educațional, președintele CAR-CFR Petroșani, Dionisie Ardelean recunoaște că evenimentul a fost unul absolut remarcabil. ”Muzeul nostru provizoriu a adus în atenția oamenilor o colecție completă de bancnote românești din perioada 1920-2024, expozițiile de monede și bancnote internaționale, precum și diorama de trenulețe, expoziția ceasurilor Patent CFR, cea despre istoria Caselor de Ajutor Reciproc și prezentarea istoriei Liniei Ferate Bumbești-Livezeni s-au dovedit a fi deosebit de interesante și relevante pentru publicul larg. A fost o seară magică, plină de emoție și descoperire. Le mulțumesc  tuturor celor care ne-au călcat pragul în ”Noaptea Muzeelor, celor care ne-au fost alături în organizare, tuturor celor implicați. Succesul acestui eveniment, ne dă curajul să ne pregătim cu și mai multe surprize pentru ediția de anul viitor”, a declarat Dionisie Ardelean, președintele CAR CFR Petroșani.

Casa de Ajutor Reciproc CFR Petroșani este una dintre cele mai vechi și cele mai mari case de ajutor reciproc din România.