La Liceul Tehnologic ”Retezat” se deschide ”Lada de zestre uricăneană”

La Liceul Tehnologic ”Retezat” se deschide ”Lada de zestre uricăneană”

Un nou proiect educațional și cultural menit să pună în valoare tradițiile localnicilor din Ținutul Momârlanilor urmează să fie implementat la Liceul Tehnologic ”Retezat” din orașul Uricani.

Accesat prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență și derulat de Liceul Tehnologic ”Retezat” Uricani în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al orașului Uricani, proiectul ”Lada de zestre uricăneană” își propune să pună bazele unui festival de reînviere a tradițiilor de pe meleagurile momârlănești, promovând totodată potențialul cultural și turistic al localității.

Activitățile din cadrul proiectului urmează să fie derulate în perioada 23-26 mai 2024 conform următorului program:

23 Mai 2024, ora 12,00: 
* CONFERINȚA DE PRESĂ de deschidere a proiectului LADA DE ZESTRE URICĂNEANĂ, la sala de conferințe a Primăriei Uricani.
* Cuvânt de deschidere din partea coordonatorului de proiect, prezentarea obiectivelor proiectului, a grantului, elemente de sustenabilitate, prezentarea produselor finale –culegerea de texte folclorice despre momârlani, prezentarea atelierelor de lucru din zilele următoare;
* Prezentarea invitaților locali și internaționali;
* Discurs domnul primar al orașului Uricani, Dănuț Buhăescu;
* Discurs domnul Tiberiu Vințan, din partea presei locale
* Discurs Părintele Crețu Petrache despre obiceiurile locale;
* Discurs prof. dr.Hirghiduși Ioan cu privire la obiceiurile și tradițiile momârlănești;
 Discurs Inspector școlar Humel Robert despre importanța acestor activități extrașcolare ce pot fi incluse și în curricula școlară;
 Discurs doamna Claudia Șandru ,președinta Asociației Ținutului Momârlanilor despre promovarea activităților culturale din Ținutul Momârlanilor , prezentarea proiectelor Asociația Ținutul Momârlanilor pe această temă implementate la Uricani și prezentarea atelierului ce urmează a fi realizat în cadrul acestui proiect.
24 Mai 2024: 
* Ora 11: 00 -Realizarea simpozionului istoric- “Modalităţi de transmitere a culturii tradiţionale prin proiecte educative derulate în şcoli”, prezentare de lucrări de către elevi, acordare de premii , diplome.
* Ora 14 : 00 -prânz tradițional la Casa Amicii pentru elevii participanți la activități
 * Ora 16: 00 -Spectacol festival la Casa de Cultura Uricani – din program dansuri tradiționale, dansuri internaționale, șezătoare, muzică, voie bună!
* Ora 19: 00 – cină tradițională la Casa Amicii
25 mai 2024, ora 10,00: 
* Ora 10: 00 -Atelier de lucru împletit baiera de la traista momârlănească în cadrul Muzeului Școlar din cadrul Școlii Gimnaziale nr 2, atelier coordonat de dna Șandru Claudia.
* Ora 11: 00 -Expoziție de lucrări pe pânză, sticlă, realizate de elevi, la Casa de Cultură Uricani
* Ora 13: 00 -prânz tradițional la Casa Amicii pentru elevii implicați în activități
* Ora 12: 00 – Atelier gastronomic de gătit produse tradiționale: bulz momârlănesc, ceaun tradițional la Cabana Valea de Brazi!🥘
26 mai 2024, ora 10,00: 
* Cuvânt de încheiere, din partea tuturor invitaților și gazdelor, acordare de diplome!
Potrivit directorului Liceului Tehnolgic ”Retezat” Uricani, prof. Mihaela Tetileanu, peste 120 de persoanje sunt implicate în derularea acestui proiect. ”Proiectul nostru își propune să informeze și să mobilizeze comunitatea locală pentru a lua parte la activitățile propuse în cadrul acestui festival de tradiții etnografice și folclorice locale, pentru a-i cunoaște mai bine pe cei mai talentați dintre tinerii acestei comunități, pentru a înțelege cu adevărat valorile comunităților de momârlani și pentru a dobândi sentimente de apreciere și respect față de obiceiurile locale străvechi. Credem că acest festival poate fi o eficientă completare a nedeilor populare ale momârlanilor și un punct de pornire pentru încă un festival de succes derulat pe raza orașului Uricani”, a declarat prof. Mihaela Tetileanu.
Participarea publicului la seria de evenimente derulate în cadrul proiectului ”Lada de zestre uricăneană” este gratuită și binevenită.