La Oradea s-au derulat, între 17 și 19 mai, pe parcursul a trei zile intense, Jocurile Naționale Special Olympics România, cel mai mare eveniment sportiv incluziv organizat pentru persoanele cu dizabilități intelectuale.
350 de persoane cu dizabilități intelectuale din România și Republica Moldova au concurat la Jocurile Naționale Special Olympics Oradea 2024, la patru discipline sportive: atletism, baschet unificat 3×3, bocce și înot. Cea de-a 17-a ediție a evenimentului a reunit la Oradea sportivi și reprezentanți ai peste 75 de organizații, școli de masă și speciale, din 31 de județe ale țării, dar și din Republica Moldova.
În rândul acestora, la startul concursurilor de înot, atletism și sărituri s-au aflat și tineri din cadrul Asociației Down Valea Jiului. Dintre aceștia, Tudor Nicolau și Alexandru Ștefan Hampli s-au remarcat prin rezultatele excelente care i-au adus pe podium dar și în rândul câștigătorilor. Astflel, Tudor Nicolau s-a clasat pe locul 1 la înot crawl, respectiv pe locul 2 la înot bras, iar Alexandru Ștefan Hampli s-a clasat pe primul loc la proba de atelism și pe locul secund la proba de sărituri.
Flacăra Speranței, echivalentul Flăcării Olimpice în lumea Special Olympics, a traversat Oradea către locul de desfășurare a Ceremoniei de Deschidere (Sala Sporturilor Antonio Alexe), fiind purtată de sportivi speciali alături de reprezentanți ai jandarmeriei și ai autorităților locale. Peste 1000 de spectatori au asistat la momentul festiv al defilării delegațiilor din diferite județe și din Republica Moldova, precum și la spectacolul incluziunii în acțiune.
Înainte de competiții, evaluările stării de sănătate a sportivilor au fost asigurate cu profesionalism și răbdare de medici și specialiști care înțeleg importanța prevenției pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și pentru familiile lor. Competițiile sportive și ceremoniile de premiere au celebrat puterea transformatoare a sportului, determinarea și curajul sportivilor speciali.
Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate tolerantă, deschisă tuturor abilităților. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva discriminării și intoleranței. Din 2003, Special Olympics România a ajutat peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să devină cetățeni activi ai comunității.