Spectacolul „Bolyai” de Valeriu Butulescu este ultima premieră a stagiunii 2023-2024 la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani

Spectacolul „Bolyai” de Valeriu Butulescu este ultima premieră a stagiunii 2023-2024 la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani

„Bolyai” de Valeriu Butulescu este ultima premieră a stagiunii 2023-2024 la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani. Spectacolul de gală va avea loc sâmbătă, 8 iunie, de la ora 18, în Sala Mare a teatrului.

Piesa lui Valeriu Butulescu povestește, într-o formulă care mixează documentul cu ficțiunea artistică, ultimele zile din viața genialului matematician ardelean János Bolyai, cel care, în secolul 19, a creat fundamentele geometriei neeuclidiene. Dramaturgul conturează un erou cu personalitate capricioasă, pătimaș, „visând” geometria, plin de ticuri și obsedat de munca sa. Un text cu mult umor și dramatism, care sondează condiția singulară a omului de geniu, prea puțin înțeles de contemporani.

Valeriu Butulescu este unul din cei mai cunoscuți scriitori hunedoreni. A publicat peste 70 de volume de teatru, proză, aforisme și traduceri. „Bolyai” este a opta piesă care i se joacă la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu”.

Spectacolul este regizat de Bogdan Sărătean, scenografia e semnată de Marius Niculescu, iar din distribuție fac parte actorii Mihai Alexandru, Amelia Toaxen, Laurențiu Vlad, Daniel Cergă, Andrei Șchiopu și Bogdan Constantin Tălmaciu. Afișul a fost creat de Cliuța Șușu.

„Textul lui Valeriu Butulescu are un umor aparte, care se întrepătrunde constant cu ironia de cea mai bună clasă. Aduce în prim-plan această personalitate complexă atât de puțin cunoscută la noi, János Bolyai. A murit sărac și hulit, rețeta oricărui geniu, și iată-ne pe noi, umili și uimiți, încercând să-i descâlcim ideile și să îl restituim contemporaneității. Am descoperit la Petroșani o trupă de actori tânără și excelentă, care duce pe umeri acest spectacol, cu un Mihai Alexandru savuros și apt să-și asume o partitură atât de complicată”, spune regizorul Bogdan Sărătean, aflat la prima sa colaborare cu TDIDS.

Biletele pentru premieră se pot cumpăra de la Agenția Teatrală de marți până vineri, între orele 8-16 (tel. 0766-823.940), și de pe platforma iabilet.ro.