Cu toate că, în dezbaterea politică generată de campania electorală pentru alegerile locale de la 9 iunie, există competitori politici adversari ai actualei administrații județene condusă de Laurențiu Nistor care acreditează ideea că, în ultimii ani s-au cheltuit fonduri considerabile pentru organizarea unor evenimente culturale și de divertisment, președintele CJH este de părere că promovarea județului Hunedoara prin cultură, prin astfel de evenimente, a fost, este și rămâne o obligație a sa și a administrației județene.
”Fiecare leu investit în cultură, în artă, în spectacole reprezintă un plus pentru ceea ce înseamnă creșterea calității vieții cetățenilor, înseamnă acces la resurse educaționale și recreative, înseamnă promovarea județului Hunedoara și creșterea interesului turiștilor pentru județul nostru. Este bine că și adversarii noștri văd că ne implicăm, la modul cel mai serios, în organizarea unor evenimente culturale de anvergură, a unor festivaluri de interes național și internațional și mă surprinde să-i aud criticând acest aspect, în loc să ne felicite pentru că ne ocupăm cu maxim interes și de sectorul cultural. Doar un om fără pic de cultură poate spune că investițiile în acest domeniu nu sunt importante pentru comunitatea hunedoreană. Vreau să vă asigur că CJH s-a implicat și se va implica direct și prin intermediul instituțiilor subordonate în organizarea unor evenimente cultural-artistice de anvergură care atrag anual mii și mii de participanți”, a declarat Laureanțiu Nistor, președintele CJH și candidat al PSD pentru un nou mandat în fruntea forului legislativ județean.
Acesta a reamintit, spre exemplu, că anul acesta, declarat la nivel național, prin lege, drept ”Anul Avram Iancu”, în cinstea Marelui Erou Național Avram Iancu, de la a cărei naștere se împlinesc 200 de ani, Consiliul județean Hunedoara a organizat cel mai impozant eveniment dedicat acestei sărbători, în parteneriat cu Academia Română, cel mai important for de cultură, știință și educație din România, eveniment onorat de prezența președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop și a zeci de academicieni, istorici, profesori universitari, oameni de cultură din România și din mai multe țări ale lumii.
Laurențiu Nistor reamintește că CJH, prin DGAMPT este custode ale Ansamblului muzeal de la Țebea, locul în care patrioții români vin an de an să-l omagieze pe Crăișorul Munților-Avram Iancu și locul în care sunt organizate Serbările Naționale, manifestare cultural-patriotică de amploare, urmată de unul dintre cele mai mari și mai valoaroase concerte de tezaur folcloric din România.
Tot în județul Hunedoara este organizat, cu sprijinul CJH, Festivalul „Dac Fest – Sub semnul lupului”, un eveniment de reconstituire istorică desfășurat la Măgura Uroiului, lângă Simeria, care aduce în prim-plan aspecte din istoria comună a dacilor și romanilor pe acete meleaguri și care promovează, într-un eveniment de larg interes, tradițiile de luptă, meșteșugurile, portul și obiceiurile strămoșilor noștri.
Similar, Festivalul concurs național de interpretare a cântecului popular românesc ”Drăgan Muntean”, urmat de Festivalul pădurenilor „Drăgan Muntean” de la Poienița Voinii, sunt evenimente nu doar menite să țină aprinsă flacăra valorosului doinitor al pădurenilor, care a fost Drăgan Muntean, ci și să aducă pe plaiuri hunedorene tineri artiști de valoare ai folclorului românesc și rapsozi populari apreciați și îndrăgiți de publicul iubitor de folclor.
De ani buni, județul Hunedoara este gazdă a Festivalului internațional de operă ”Opera Nights”, un alt eveniment cultural de anvergură, desfășurat în aer liber în spații publice care promovează, prin cultură, imaginea unor localități hunedorene care sunt ele însele o destinație pentru turismul cultural românesc. De la preluarea responsabilității organizării acestui eveniment, Festivalul ”Opera Nights” a crescut și mai mult, devenind unul dintre principalele evenimente de acest fel organizate în România.
La toate aceste mari evenimente culturale, se adaugă zeci de alte evenimente pe care Consiliul județean Hunedoara, în mod direct sau prin instituțiile de cultură aflate în subordine, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara, Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, Biblioteca județeană „Ovid Densușianu”, Galeria Națională de Artă „Forma”, Teatrul de Artă Deva, Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu” Petroșani, le organizează și le susține.
”Pornind de la îndemnul marelui istoric și om de cultură al țării noastre, Nicolae Iorga, potrivit căruia un popor fără cultură e un neam fără viitor, am acționat și vom acționa în continuare pentru a susține orice formă de manifestare culturală din județul Hunedoara, în deplină admirație față de creatorii de cultură și în deplin respect față de cetățeni, pentru care evenimentele culturalel artistice și de divertisment sunt un etalon al mândriei de a trăi pe acest tărâm de istorie, de tradiții și de cultură bogată care este județul Hunedoara”, precizează președintele CJH, Laurențiu Nistor, candidat al PSD pentru un nou mandat în fruntea Consiliului județean Hunedoara.
Comandat de PSD Organizația județeană Hunedoara – Cod AEP mandatar financiar 21240002
Executat de Exclusiv Media Group