Actrița și scriitoarea Isabela Hașa în căutarea copilăriei

Actrița și scriitoarea Isabela Hașa în căutarea copilăriei

De-a lungul a 37 de ani de carieră în teatru, Isabela Hașa a interpretat peste 60 de roluri principale în piese din dramaturgia română și universală, în spectacole de revistă, cabaret politic, piese pentru copii. A participat la numeroase festivaluri de teatru din țară, a colaborat la posturi de radio și tv locale, a semnat articole pentru reviste de cultură, activități pentru care a fost distinsă cu numeroase premii. A avut o activitate artistică bogată, a fost implicată cu tot entuziasmul și talentul în numeroase activități culturale organizate în Deva, în județ și în țară.

Ajunsă la anii maturității, artista și-a adunat amintirile unei copilării luminoase între copertele acestei cărți, nu întâmplător intitulate „Păpușa pierdută”, carte pe bună dreptate premiată cu premiul „Miguel de Cervantes” pentru creație literară, pe anul 2024. Volumul a fost lansat oficial în județul Hunedoara, în aceste zile la Deva, în ambianța unui alt loc drag al autoarei: Sala de lectură a Bibliotecii județene „Ovid Densușianu”, în prezența unui public numeros și entuziast, format atât din oameni de cultură, dascăli, bibliotecari, cât și din tineri iubitori de carte și admiratori ai distinsei autoare.

Cartea este, potrivit caracterizării din prefața scrisă de Mara Ștefania Hașa, fiica autoarei, „o evocare caldă și profundă a unei copilării marcate de inocență și sinceritate, un omagiu adus vieții simple și valorilor autentice”.

„Păpușa pierdută” este o invitație la meditație, un îndemn de a ne păstra mereu curățenia sufletească, de a nu renunța nicicând la inocență, de a nu uita niciodată copilul care am fost.

Amfitrion al acestei emoționante lansări de carte, managerul Bibliotecii județene „Ovid Densușianu”, Ioan Sebastian Bara a remarcat faptul că Isabela Hașa este întotdeauna alături de această instituție de cultură, ca o bună prietenă și colaboratoare. „în paginile cărții facem cunoștință cu o copilă, o adolescentă care a crescut și s-a format înconjurată de dragostea părinților, a bunicilor, a dascălilor, a prietenilor, care știa să se bucure de fiecare clipă a vârstei inocenței. „Această perioadă, lipsită de griji și plină de spontaneitate, rămâne adesea ancorată în amintirea fiecărui individ, oferind o sursă continuă de inspirație și reflecție asupra frumuseții simple a vieții”, ne declară cu sinceritate autoarea. Însoțită mereu de personajul imaginar Burețel, copila care a fost Isabela Hașa străbate cea mai frumoasă, mai nevinovată și mai plină de farmec etapă a vieții: copilăria. Iar toate amintirile ni le împărtășește ca unor buni prieteni, pentru ca noi s-o cunoaștem mai bine și s-o prețuim așa cum merită cu prisosință”, a declarat  Ioan Sebastian Bara.

Extrem de emoționată, dar în același timp bucuroasă de atenția care i-a fost acordată, scriitoarea Isabela Hașa a declarat: „A fost minunat! Un noian de flori, aplauze și multă bucurie! Vă mulțumesc din suflet tuturor pentru că ați ales să-mi fiți alături. Prezența voastră a făcut această lansare specială și memorabilă. A fost o adevărată încântare să petrec acest moment cu oameni minunați și cu copii inteligenți, care au adus o energie pozitivă și o bucurie deosebită evenimentului.”

La finalul activității, evident a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către Isabela Hașa.