„Momârlanii-s gazde bune” la Zilele Petrilene

„Momârlanii-s gazde bune” la Zilele Petrilene

Inițiat în urmă cu mai bine de un deceniu de pasionatul promotor al folclorului momârlănesc Constantin Cigmăian, împreună cu echipa sa din cadrul Asociației „Junii petrileni” de la Petrila, Festivalul „Momârlanii – gazde bune” este pregătit pentru startul celei de-a X-a ediții.

Evenimentul va avea loc la finalul acestei săptămâni, fiind cuprins în cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele Petrilene organizate de Primăria și Consiliul local al orașului Petrila, cu sprijinul Media Press Events, firmă de impresariat a jurnalistului de televiziune Ionuț Drăgotesc.

Festivalul internațional de folclor ”Momârlanii – gazde bune” va aduce în orașul Petrila ansambluri folclorice din Serbia și Bulgaria, dar și din regiuni ale României precum Bistrița, Maramureș, Bihor, Bacău, Gorj, Vâlcea, Caraș-Severin, Brașov, precum și un ansamblul comunității de aromâni din Tulcea, toate fiind partenere ale proiectelor cultural-folclorice ale Ansamblului ”Junii Petrileni”. Acestea vor fi prezente la Petrila în perioada 14-16 mai, susținând o serie de reprezentații artistice în cadrul celor trei zile în care se desfășoară ”Zilele Petrilene”, pe scena în aer liber care va fi amplasată anul acesta în zona intersecției străzii Minei cu strada Republicii.

Mai mult, duminică, 16 iunie 2024, gazde și oaspeți ai festivalului de folclor de la Petrila vor defila pe principala arteră rutieră a localității în tradiționala ”Paradă a portului popular”, care se va desfășura pe sectorul de drum cuprins între zona pieței Grand Marr și scena în aer liber de la intersecția străzilor Republicii și Minei, începând cu ora 13,00. La paradă pot participa, alături de reprezentanții ansamblurilor folclorice, toți cei care îmbracă, pentru această zi de sărbătoare, portul popular.

În cele trei zile ale orașului Petrila, pe scenă vor urca artiști de muzică ușoară, populară și petrecere, după cum urmează:

  • vineri, 14 iunie 2024, de la ora 17,30: Angela Rusu, Andrada și Marinică Paul, teodora Filip, Miruna Cigmăian, Lenuța Ciuta. În deschidere va avea loc Festivalul ”Momârlanii – gazde bune”, iar tineri artiști locali ai Asociației Culturale ”Lirica” și ai Asociației Culturale ”Rapsodia Munților” vor completa tabloul unei zile speciale dedicate folclorului;
  • sâmbătă, 15 iunie 2024, de la ora 16,30: TAXI, WHAT-S UP, Jul Baldovin, Diana Delis și Alecsia Ilieș. În deschidere vor evolua artiști locali și ansamblurile participante la festivalul ”Momârlanii-gazde bune”;
  • duminică, 16 iunie 2024, de la ora 18,00: Nelu Ban Fântână și Gabi Nicolae, completează recitalul de gală al ansamblurilor folclorice participante la Festivalul internațional „Momârlanii-gazde bune”.

Pe parcursul celor trei zile de evenimente publice dedicate Zilelor Petrilene din acest an, în zona adiacentă scenei în aer liber vor fi amplasate terase și puncte de alimentație publică, tarabe ale producătorilor și meșteșugarilor dar și un parc de distracții.