Geoparcul Țara Hațegului a găzduit prima întâlnire din proiectul internațional ce vizează dezvoltarea turismului sustenabil prin implicarea grupurilor vulnerabile

Geoparcul Țara Hațegului a găzduit prima întâlnire din proiectul internațional ce vizează dezvoltarea turismului sustenabil prin implicarea grupurilor vulnerabile

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului administrat de Universitatea din București a găzduit prima întâlnire a proiectului Interreg Danube GeoTour Plus. Evenimentul internațional a reunit 70 de participanți din cele 9 geoparcuri și 2 instituții de cercetare, organizații internaționale partenere din țări situate de-a lungul Dunării, reprezentanți ai Universității din București și ai Rețelei Naționale a Geoparcurilor din România, autorități locale și parteneri locali, voluntari pentru Geoparc. Din partea Universității din București (UB), la eveniment au fost prezenți prof. univ. dr. Răzvan Papuc, prorector al UB, lector dr. ing. Ioan Munteanu, prorector al Facultății de Geologie și Geofizică, lector univ. dr. Ionuț Constantin, prodecan al Facultății de Administrație și Afaceri și conf. univ. Emilia Oprișan de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației.

Proiectul este unul ambițios, care urmărește să valorifice și să dezvolte potențialul vast al patrimoniului geologic, natural și cultural comun și modelul de dezvoltare teritorială al geoparcurilor dunărene. Mai mult, urmărește creșterea  oportunităților de turism durabil și incluziv în comunitățile rurale prin implicarea unor grupuri  vulnerabile precum pensionarii, femeile de la sat, comunitățile etnice, tineri cu oportunități reduse și persoane cu probleme de învățare.

Evenimentul găzduit în orașul Hațeg, la Biserica Qvo Vadis, a fost prima întâlnire față în față a partenerilor în proiect și o bună oportunitate de a discuta aplicat pe activitățile din proiect. Posibilitatea organizării unui eveniment hibrid a permis intervenția online a prof. Nickolas Zouros, președintele Rețelei Globale a Geoparcurilor. De asemenea, au fost prezenți online și reprezentanți ai Rețelei Europene a Geoparcurilor și ai UNESCO, oferind perspective valoroase asupra dezvoltării durabile a geoparcurilor.

Participanții au avut ocazia să asiste la diverse prezentări și să se implice în ateliere menite să identifice noi tipuri de experiențe specifice care pot fi oferite turiștilor din geoparcurile europene. Totodată, au lucrat la o strategie comună de implicare a grupurilor vulnerabile în activitățile de turism. Strategia vizează să ofere noi oportunități pentru aceste grupuri, implicându-le activ în dezvoltarea și livrarea de produse și servicii turistice în cadrul geoparcurilor.

Întâlnirea internațională din Țara Hațegului a oferit, de asemenea, o oportunitate excelentă pentru semnarea înfrățirii dintre două desemnări UNESCO: Geoparcul Țara Hațegului și Geoparcul Bükk din Ungaria, în contextul aniversării a 20 de ani de la crearea Rețelei Globale a Geoparcurilor. Această colaborare va sprijini schimbul de bune practici și va întări legăturile între cele două geoparcuri, cu accent pe activitățile de educație și de implicare a tinerilor voluntari.

Chiar dacă au avut o activitate intensă pe parcursul zilelor petrecute la Hațeg, participanții au avut ocazia să viziteze și câteva dintre obiectivele de interes din Geoparcul Țara Hațegului. Expoziția „Balauri, Dragoni, Dinozauri” de la Casa Geoparcului din Hațeg, Casa Vulcanilor din Densuș, Casa Tradițiilor, Școala de Dinozauri și Meserii și situl fosilifer din satul Sânpetru au fost câteva din obiectivele de vizitare în măsură să dezvăluie bogăția patrimoniului geologic, natural și cultural al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului și implicarea Universității din București în acest teritoriu aparte.

Interreg Danube GeoTour Plus nu este doar un alt proiect internațional turistic transnațional, ci reprezintă un pas important către un model de colaborare pentru geoparcuri din întreaga lume interesate în oferirea de experiențe, servicii și produse sustenabile și incluzive.

La buna desfășurare a evenimentului au contribuit partenerii locali SC Adaconi srl, Asociația Drag de Hațeg, Asociația Femeilor din Santamaria Orlea, Angelina Voiaj srl, Avy Wine&Dine Hațeg și SIA Tours srl.

Proiectul Interreg Danube GeoTour Plus este cofinanțat de Uniunea Europeană, se desfășoară în perioada 2024-2026 și este sprijinit de Rețeaua Globală a Geoparcurilor. Este o continuare a unui proiect derulat cu succes de majoritatea partenerilor, în perioada 2017-2019, care a pus bazele colaborării între geoparcurile dunărene și a dus, printre altele, la crearea de geoproduse oferite turiștilor.

Următoarea întâlnire din cadrul proiectului va fi găzduită de Geoparcul Internațional UNESCO Djerdap din Serbia.

Fotografii realizate de: Urosh Grabner și Carla Terzic