Veteranii montaniarzi Antonică Stancău și Dorel Beuran, primii finaliști ai TOP 9VJ

Veteranii montaniarzi Antonică Stancău și Dorel Beuran, primii finaliști ai TOP 9VJ

Summitul vârfurilor momntane din Țintul Momârlanilor, TOP 9VJ, este un proiect apreciat tot mai mult de iubitorii muntelui din Valea Jiului și din întreaga țară. Acesta este primul summit montan organizat în România, care implică cucerirea celor mai înalte 9 vârfuri ale munților care înconjoară Valea Jiului – Ținutul Momârlanilor.

Cu toate că termenul propus de organizatori pentru parcurgerea celor 9 trasee turistice montane este pe tot parcursului sezonului montan de vară-toamnă, de la 1 iulie până la 30 octombrie, la puțin peste o lună de la startul evenimentului, deja apar numele primilor finaliști.

Astfel, primii dintre pasionații de drumeții montane care s-au înscris la summitul Top 9VJ și care deja au reușit să-l parcurgă în integralitate, dovedind cu imagini prezența lor pe fiecare dintre cele 9 vârfuri montane stabilite de organziatorii acestui summit, sunt veteranii montaniarzi ai Văii Jiului Antonică Stancău (de la Uricani) și Dorel Beuran (de la Vulcan). ”Nu este o surpriză faptul că doi pasionați de munte, așa cum sunt domnul Antonică Stancău și domnul Dorel Beuran, doi dintre cei mai pasionați iubitori ai muntelui din Valea Jiului, au încheiat deja cu succes toate cele 9 trasee ale TOP 9VJ. Prezența acestora pe traseele montane, în drumeție, este o constantă a activității lor, tot așa cum este o realitate faptul că dumnealor se numărăr printre cei mai activi promotori ai turismului montan și cultural-tradițional din regiunea Văii Jiului. Îi felicităm, le mulțumim și le dorim multă sănătate și cărări netede pe munte!”, a declarat Sorin Inel, inițiator al proiectului TOP 9VJ.

Acesta a precizat, de asemenea, că finalizarea circuitului celor 9 trasee de munte din Valea Jiului de către doi veterani ai muntelui este o dovadă în plus a faptului că acest summit, propus de CNIPT Uricani și Asociația ProMontana este unul cu adevărat accesibil pentru orice iubitor de munte. Menționăm că montaniardul Antonică Stancău are vârsta de 71 de ani, iar montaniardul Dorel Beurean are vârsta de 67 de ani.

Summitul montan Top9VJ invită iubitorii de munte să parcursă, într-un singur sezon, ascendiunea celor 9 vârfuri montane importante care înconjoară Depresiunea Văii Jiului, acestea fiind: Vârful Zănoaga Pietrii (1450 metri), Vârful Tenia (1674 metri), Vârful Tulișa (1792 metri), Vârful Straja (1868 metri), Vârful Oslea (1946 metri), Vârful Piatra Iorgovanului (2014 metri), Vârful lui Pătru (2130 metri), Vârful Custura (2457 metri) și Vârful Parângul Mare (2519 metri).

Detalii complete despre acest proiect găsiți pe platforma online https://visituricani.eu/9vj.html

Tot aici puteți găsi: Regulamentul complet de participare, fișa tehnică și hărțile traseelor disponibile pentru parcurgerea ascensiunii pe cele 9 vârfuri din jurul Văii Jiului.

TOP 9VJ se vrea a fi alternativa la înălțime a Rutei cultural turistice ”Ținutul Momârlanilor”  un proiect cultural turistic care se defășoară prin toate localitățile din Depresiunea Petroșani – Valea Jiului, de la Est la Vest (Peștera Bolii – Parcul de aventură Pârâul Negrului).TOP 9VJ va fi un circuit al înălțimilor Văii Jiului care poate fi relizat de orice iubitor al drumețiilor montane.