INSEMEX Petroșani a fost reacreditat ca institut național de cercetare-dezvoltare

INSEMEX Petroșani a fost reacreditat ca institut național de cercetare-dezvoltare

În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 477/2019, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a inițiat procedura de evaluare în vederea reacreditării în anul 2024 a 17 institute naționale de cercetare-dezvoltare. Printre acestea se numără și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX.

În cadrul acestui proces, INSEMEX a fost primul institut național dintre cele 17 care a primit vizita echipei de experți evaluatori și a observatorului din partea MCID, la sediul din Petroșani, în data de 14 octombrie 2024. Potrivit directorului general al INCD-INSEMEX, dr. ing. George Artur Găman, vizita a inclus prezentarea succintă a institutului, a raportului de autoevaluare pentru perioada 2019-2023 și a planului strategic de dezvoltare pentru următorii 5 ani. „De asemenea, au avut loc discuții cu membrii consiliului științific, cu echipele de cercetare, cu studenții masteranzi și doctoranzi, precum și cu echipele de suport tehnic, economic și administrativ. În cadrul vizitei, au fost evaluate și spațiile, precum și laboratoarele de cercetare ale institutului”, a declarat dr ing. George Artur Găman.

Ca urmare a etapelor parcurse în cadrul acestui proces, comisia de evaluare a stabilit că institutului INSEMEX să-i fie acordate 99 de puncte din 100 posibile, institutul fiind astfel reacreditat pentru următorii 5 ani.

Reacreditarea INSEMEX ca institut național de cercetare-dezvoltare vine într-un moment special pentru prestigioasa instituție din Valea Jiului, în care acesta marchează 75 de ani de excelență în cercetare științifică și servicii de specialitate dedicate îmbunătățirii securității și sănătății în muncă în industriile cu risc de apariție a atmosferelor toxice, explozive și inflamabile. De altfel, la mijlocul lunii octombrie, acest moment aniversar a fost sărbătorit așa cum se cuvine de către echipa de cercetători de la Petroșani, în prezența a numeroase personalități atât din cadrul instituției, cât și personalități publice de la nivel local, regional și național.

Peste 220 de participanți, printre care foști și actuali cercetători ai institutului, parteneri economici, cercetători din institute de cercetare din toată țara, cadre universitare și reprezentanți ai autorităților locale, județene și ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) au luat parte la evenimentul festiv, desfășurat la Hotel Rusu Grand Ballroom din Petroșani în data de 17 octombrie 2024. „Această celebrare a oferit ocazia de a sublinia impactul și contribuția semnificativă a INSEMEX în domeniul securității și protecției antiexplozive pe parcursul celor șapte decenii și jumătate de activitate. Cu toții ne-am reunit sub aceeași idee: de a onora institutul și oamenii care, prin dedicarea lor, au clădit ceea ce este astăzi un reper în cercetarea științifică din România. Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături la această aniversare deosebită și care au contribuit la succesul INSEMEX de-a lungul anilor!”, a declarat dr.ing. George Artur Găman, director general al INCD-INSEMEX Petroșani.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX a organizat de asemenea, în perioada 16-18 octombrie 2024, la Petroșani, cea de-a doua întâlnire de lucru din cadrul Programului de Finanțare a Instalațiilor și Obiectivelor Speciale de Interes Național (IOSIN). Evenimentul a avut loc în Aula Magna a Universității din Petroșani și a reunit peste 50 de cercetători din cadrul a 15 entități de cercetare-dezvoltare (C-D), deținătoare de instalații și obiective speciale de interes național, alături de reprezentanți ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Agenda întâlnirii a inclus următoarele puncte principale:

– Prezentarea instalațiilor și obiectivelor speciale de interes național deținute de unitățile C-D, din perspectiva indicatorilor și a finanțării;

– Discuții despre acțiuni, parteneriate și rezultatele rețelelor tematice din domeniul instalațiilor și obiectivelor speciale de interes național;

– Dezbaterea acțiunilor necesare pentru dezvoltarea și buna funcționare a rețelelor tematice de interes național, deținute de unitățile C-D.

Evenimentul s-a încheiat cu o vizită de lucru în Poligonul de explozivi INSEMEX, parte componentă a IOSIN – PCDIEx.