Aflați într-o situație fără precedent, cu riscul de a rămâne fără locurile de muncă și, mai grav, fără nici un fel de măsuri de protecție socială compensatorie, minerii de la cele două exploatări de cărbune ale Societății Naționale pentru Închideri de Mine care-și vor înceta definitiv activitatea de -roducție la 31 decembrie 2019, au fost puși în situația de a se autobloca în subteran în semn de protest față de nepăsarea instituțiilor statului și a decidenților politici față de situația lor.
Într-o țară neguvernată, în care reprezentanții fostului Guvern, deși le-au promis de luni de zile minerilor rezolvarea situației prin emiterea unui act normativ de tipul Ordonanței 36, nu și-au mai dat girul pentru acest lucru, iar noul Guvern, încă neinstalat, nu poate lua nici un fel de măsuri în sprijinul minerilor de la Paroșeni și Uricani, deși premierul desemnat Ludovic Orban face promisiuni ferme în această direcție, peste 100 de ortaci stau de o săptămână în grevă, așteptând o soluție. Între timp, aceștia au emis și o scrisoare deschisă, ce se dorește a fi un adevărat ”Strigăt de român adresat politicienilor de pretutindeni”.
”Noi, cei care am mai rămas „vii’’ dintre primii MINERI NEVIABILI declaraţi în Valea Jiului, vă rugăm respectuos să ne acordaţi ultima şansă de a mai fi băgaţi în seamă. Pentru noi activitatea trebuie să se încheie în data de 31 decembrie 2019. Nu puteţi spune că noi am cerut aşa ceva. Dumneavoastră aţi hotărât pentru noi. Suntem aproape 300 (e adevărat, nu foarte mulţi) dar suntem şi noi ROMÂNI DE PRETUTINDENI, cu familii şi cu rude pretutindeni. Protestăm din adâncuri, unde este doar întuneric. Aici nu există decât o singură CULOARE. Toţi suntem la fel. Vă cerem doar atât: TRATAȚI-NE CA ȘI CUM AM FI EGALI CELORLALȚI ROMÂNI DE PRETUTINDENI! TRATAȚI-NE CA ȘI CUM AȚI FI O SINGURĂ CULOARE! TRATAȚI-NE FĂRĂ DISCRIMINARE! Nu suntem altcineva decât am spus la început – noi, minerii de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului”, se arată în scrisoarea minerilor.
Într-un final, aflați în plină campanie electorală și parcă interesați mai mult de procentele din sondaje decât de soarta unor oameni disperați, politicienii par să se fi dezmeticit și să înțeleagă că protestul minerilor din Valea Jiului nu are conotații electorale, ci este doar un rezultat firesc al dezamăgirii și deznădejdii în care au fost abandonați de clasa politică. La finalul săptămânii, liderii PSD Hunedoara au venit să vorbească cu minerii protestatari și să le explice de ce Guvernul nu a reușit să emită acel act normativ care să le asigure o tranziție mai ușoară spre pensie, după concedierea de la mină. Explicațiile nu par să fi avut prea mare succes, din moment ce nu doar că nu i-a convins pe mineri să renunțe dar, în semn de solidaritate, directorul SNIMVJ, Pavel Dreghici Vasile (membru marcant al PSD, la Uricani) și-a înaintat demisia din funcție, iar președintele PSD Lupeni, senatorul Cristian Resmeriță, a anunțat că organizația politică pe care o conduce a luat decizia de a suspenda acțiunile de campanie electorală până la soluționarea problemei minerilor protestatari. De partea cealaltă, premierul desemnat de PNL, Ludovic Orban acuză PSD că nu a fost capabil să rezolve, prin Ordonanță de Urgență, situația angajându-se să facă el însuși acest lucru, în prima ședință de Guvern de după investitură. Probabil nu suficient de convinsă că acest lucru se va și întâmpla, senatoarea PNL Carmen Hărău a inițiat, la rândul său, o procedură legislativă în Parlament pentru elaborarea unei Legi privind aplicarea, în 2019-2020 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, solicitând sprijinul colegilor parlamentari pentru adoptarea acesteia în regim de urgență.
Cert este că nici una din acest noi promisiuni și acțiuni politice nu mai au nici un efect asupra minerilor, care cer fapte și care sunt deciși să-și continue protestul din adâncuri până când vor vedea ”negru pe alb” un document oficial prin care problema lor a fost rezolvată. Pentru a găsi totuși o soluție de compromis, liderii minerilor au fost invitați luni, 4 noiembrie, la Guvern unde vor avea o întâlnire cu ministrul Muncii, Marius Budăi și, posibil, cu premierul Viorica Dăncilă. E greu de spus dacă această întâlnire va avea vreun rezultat concret, în condițiile în care problemele protestatarilor sunt de natură legislativă, iar Guvernul demis nu mai poate acționa în acest sens, așa cum noul Guvern nu o poate face decât după investitură și depunerea jurământului la Cotroceni. Chiar și așa, politicienii spun că soluțiile legislative pentru sprijinirea ultimilor mineri din Valea Jiului vor fi adoptate, într-un fel sau altul, până la finalul acestui an. Dar cine să-i mai creadă ? În nici un caz cei peste 100 de mineri pe care aceeași politicieni i-au lăsat, cu bună știință, în plata Domnului.