Amintirea paradelor cu participarea sutelor de oameni de toate vârstele, a spectacolului folcloric și ceremoniilor religioase și militare a rămas vie în inimile petrilenilor, chiar dacă anul acesta, de Ziua Națională, această frumoasă tradiție nu a putut fi reeditată din motive atât de evidente pentru toată lumea.
În aceste condiții, pentru că în opinia primarului Vasile Jurca, Ziua Națională nu putea trece fără ca autoritățile locale să marcheze într-un fel acest eveniment de suflet al Neamului Românesc, pe 1 Decembrie 2020, o delegație restrânsă alcătuită din primarul Vasile Jurca, viceprimarul Marius Heljiu, câțiva funcționari din Primărie și reprezentanți ai Consiliului local s-au reunit în fața troiței ridicate la Petrila în memoria martirilor eroi căzuți în Marele Război al Reîntregirii (1916-1918), în Cele de-al Doilea Război Mondial (1940-1944) și în Revoluția Română (1989). Aici a fost depusă o coroană de flori din partea Primăriei orașului Petrila și o alta din partea Consiliului local Petrila și s-a păstrat un moment de reculegere în memoria tuturor celor care s-au jertfit pentru unitatea și libertatea României.
Prin această lăudabilă atitudine publică, reprezentanții administrației locale petrilene au vrut să semnaleze faptul că, deși sărbătoarea națională a României marchează bucuria momentului făuririi României Mari, prin voința liberă a românilor de pretutindeni, la 1 Decembrie 1918, această reușită se datorează în primul rând jertfei pe care au făcut-o în Marele Război al Reîntregirii sute de mii de ostași ai Armatei Române și alți zeci de mii de patrioți civili. Istoria consemnează că România a fost a doua țară cea mai afectată de război din punct de vedere al pierderilor de vieți omenești, raportat la numărul total al populației, după Serbia. La o populație de circa 7 500 000 de locuitori, circa 300 000 de militari români au căzut la datorie și 80 000 au fost grav răniți în timpul campaniilor din Primul Război Mondial, conform datelor din 1921 prezentate Comisiei de Reparații. În același timp, numărul deceselor civililor a fost de circa 700 000, morți în urma operațiunilor militare dar mai ales din cauza bolilor și a deteriorării grave a condițiilor de trai.