Pentru curajosul și ambițiosul sportiv Avram Iancu, sezonul de iarnă nu este deloc unul al distracției, chiar dacă el poate fi văzut cu o ritmicitate zilnică în cele mai frumoase zone turistice montane din jurul Petroșaniului. De câțiva ani buni, de când și-a asumat misiunea de a doborî bariere ale limitelor umane, în luna decembrie Avram Iancu începe în forță pregătirile pentru temerarele sale acțiuni care, de cele mai multe ori, doboară recorduri.
Nu întâmplător, ci tocmai ca rezultat al acestor eforturi autoimpuse, Avram Iancu a reușit, în cariera sa să atingă atât de multe performanțe câte sunt consemnate deja în cartea sa de vizită. Astfel, prima interacțiune cu sportul de performanță i-a adus în 1995, titlul de Campion de tineret al României la Karate Kyokushin (kumite full contact) sau în 1999 clasarea pe locul 4 în primul concurs ”Iron Man” din România. Și nu întâmplător, tot el este sportivul care a traversat înot Canalul Mânecii, 62 km, în 17 h 54 de minute (în 2016), care a fost primul om din lume care a parcurs înot un fluviu (Dunărea) fără costum de neopren în 89 de zile (în 2017), cum nu întâmplător a devenit primul român nominalizat de către World Open Water Swimming Asociation la titlul „Man of The Year” în lume (în 2017). Apoi, să ne mai amintim că tot petroșeneanul Avram Iancu este cel care a terminat cursa infernală de la Cercul Polar ocupând locul 3 la 6633 Ultra ARCTIC Marathon în Canada, ducând drapelul României până la malul Oceanului ARCTIC (în 2019) sau primul român care a înotat non stop peste 24 de ore, mai exact 36 de ore și 29 de minute (în 2020), fiind totodată și primul român care a înotat peste 100 de km (mai exact 103.8 km) după toate regulile de omologare ale Marathon Swimmers Federation (în 2020).
Cu modestia tipică marilor campioni, dar în același timp cu rigurozitatea unui bibliotecar, Avram Iancu recunoaște că, pe lângă toate aceste performanțe, în palmaresul său au un loc bine definit și alte nenumărate poziții ocupate pe podiumurile curselor de ciclism montan, de alergare montană sau triatlon de la noi din țară, în decursul vremii. ”Un lucru e cert: că nimic nu este întâmplător și că rezultatele vin prin antrenament și muncă, prin chin și transpirație, prin năzuință și planificare, prin sacrificiu și dăruire. De aceea, așa cum se întâmplă întotdeauna la început de decembrie, în fiecare an, încep antrenamentele de pregătire pentru următorul sezon. Nimic nu este întâmplător: de vreo 25 de ani urmez acest ritual de a începe antrenamentele pe 1 decembrie. Și acum am început blând. Iar dacă Tatăl Ceresc mă va binecuvânta în continuare cu o sănătate de fier ca și până acum, voi continua ușor și progresiv. Iar pentru la anul voi fi, din nou, în formă maximă”, spune Avram Iancu.
Iar forma maximă pe care temerarul nostru concitadin vrea să o atingă nu este nici ea o formă fără fond. Asta deoarece, în fond, în spatele acestei munci anevoioase, Avram Iancu își propune să așeze, anul viitor, o nouă performanță de calibru mondial. ”Voi încerca să stabilesc un NOU RECORD MONDIAL, deci nu un personal best sau o premieră mondială, ci un nou record mondial OFICIAL. Mă voi întrece cu toată elita lumii și sper să urc steagul României pe cel mai înalt pisc, acolo unde nimeni nu l-a mai dus în acest domeniu. Vă rog să nu mă întrebați despre ce este vorba pentru ca este încă prematur. Vă rog doar să fiți aproape de mine și veți afla primii, la momentul oportun. Va fi alături de mine toată „dumnezeirea” înotului de anduranță din lume. Iar dacă Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt vor fi cu mine, voi putea să trec chiar și prin Valea Umbrei Morții, și chiar dacă tot iadul se năpustește asupra mea…voi avea IZBÂNDĂ!”, a mai mărturisit ambițiosul sportiv Avram Iancu.
Cu întreaga admirație dar și convingerea că Avram Iancu va face tot ceea ce este omenesc și poate supraomenesc posibil pentru a reuși în demersul său, nu întâmplător îi dorim încă de pe acum mult succes ! Lucru pe care vă invităm să-l faceți și dumneavoastră, atunci când îl veți întâlni pe Avram Iancu, în antrenamentele sale, în Parâng, pe Cheile Jiețului sau în celelalte zone ale Văii Jiului care-i sunt teren de antrenament.