În luna ianuarie a acestui an numărul situațiilor de urgență la care au participat pompierii hunedoreni aproape s-a dublat, comparativ cu aceeași lună a anului precedent. Într-o informare a Biroului de presă al ISU Hunedoara se arată că s-au înregistrat în medie 115 intervenții/zi, față de 62 intervenții/zi în prima lună a anului 2021, mai exact 3.568 intervenții pe tot parcursul lunii ianuarie 2022, față de 1.951 intervenții pe parcursul lunii ianuarie 2021.
Din totalul situațiilor de urgență semnalate luna trecută, predominante au fost alte situații de urgență – 1.984, intervențiile S.M.U.R.D. – 1.243 și asistența persoanelor – 132.
De subliniat este faptul că timpul mediu de răspuns pentru echipajele S.M.U.R.D. a înregistrat o evoluție remarcabilă, ajungând de la 10,39 minute (ianuarie 2021) la 8,50 minute (ianuarie 2022).
Pe de altă parte reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgenta ”Iancu de Hunedoara” atrag atenția asupra unui alt fenomen periculos, arătând că numai în prim a săptămână a lunii februarie 2022, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 13 incendii, dintre care 8 au reprezentat incendii de vegetație/deșeuri, 4 – incendii de locuințe și 1 – incendiu de autoturism.
Incendiile de vegetație uscată s-au dezvoltat pe aproximativ 30 de hectare de teren situate pe raza localităților Bărăștii Hațegului, Hunedoara și Călan.
De asemenea, au avut loc trei intervenții pentru deblocarea ușilor de acces în locuințe, o intervenție pentru asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier, în care au fost implicate 3 autovehicule și 56 de misiuni de verificare, zilnice, la secțiile A.T.I. ale unităților spitalicești din județul nostru.
În acest interval de timp, pompierii S.M.U.R.D. au răspuns la 328 de apeluri, cele mai numeroase intervenții fiind înregistrate la Detașamentul Hunedoara (54), Garda de Intervenție Lupeni (39) și Detașamentul Deva (36). Cea mai emoționantă salvare din săptămâna precedentă a fost cea a unui cățel, căzut într-o fântână cu adâncimea de peste 12 metri, din localitatea Cristur, pentru ajutorarea căruia s-au deplasat 5 pompieri deveni, dintre care 2 specializați în alpinism.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, pompierii transmit rugămintea de a fi respectate măsurile specifice de prevenire a incendiilor, atrăgând atenția că:
- utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
- prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi;
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
- utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.