Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Din rețetele bunicii Nuța / E vremea cireşelor

Home Educație Din rețetele bunicii Nuța / E vremea cireşelor
Din rețetele bunicii Nuța / E vremea cireşelor

bunica1Luna iunie numită în calendarul tradiţional „cireşar” este perioada care ne oferă cireşele, fructe adorate de toată lumea.

De diverse soiuri, cireşele au culori de la negru, la roşu aprins şi mai departe până la portocaliu sau galben. Zemoase, unele amărui, iar altele pietroase, cireşele, pe lângă gustul deosebit, ne aduc porţii întregi de sănătate.

Tonice, diuretice, cu un conţinut mare de minerale şi vitamine, cireşele sunt indicate pentru amelioararea a numereoase afecţini ale colonului, rinichilor sau oaselor.

Lăsând la o parte beneficiile aduse de aceste minunate fructe, cireşele în bucătărie reprezintă o adevărată desfătare. De la dulceţuri şi compoturi şi până la tarte sau plăcinte, cireşele pot fi ingredientele a numeroase reţete.

Eu personal, ador dulceaţa din cireşe amare. Este o dulceaţă care se prepară relativ uşor. La trei kilograme de cireşe fără sâmburi se adaugă un kilogram de zahăr, două plicuri de zahăr vaniliat şi sucul de la două lămâii. În rest, modul de preparare este cel cunoscut de toată lumea, dulceaţa păstrându-se foarte bine şi doi ani.

Cât despre prăjiturile cu cireşe… Se poate prepara o delicioasă prăjitură din şase albuşuri bătute spumă cu 200 grame zahăr, şase gălbenuşuri, şase linguri făină, 50 grame unt moale şi un plic de praf de copt. Amestecul se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, iar deasupra se pun 250 grame cireşe fără sâmburi. După ce se coace, prăjitura se pudrează cu zahăr şi se serveşte la o ceaşcă de cafea. Este delicioasă.

Poftă bună la….cireşit!

BUNICA