Sub coordonarea distinselor doamne Camelia Ilina și Adina Stan, profesori pasionați, dedicați și meticuloși, elevii școlii de muzică din Petroșani s-au remarcat, generație după generație, în semnificative concursuri naționale, festivaluri și concerte artistice, iar de un parcurs similar, ascendent, se bucură și elevii care se află acum pe băncile acestei instituții etalon în domeniul educației vocaționale, care este secția de muzică a Școlii europene ”I.G. Duca” din Petroșani.
Primăvara acestui an a adus pentru micii pianiști coordonați de profesorii Camelia Ilina și Adina Stan oportunitatea participării la Olimpiada școlară regională de muzică, organizată anul acesta la Reșița, acolo unde prin elevii Vlad Căciulean, Timeea Joy Ile, Anca Licău, Ionas Răzvan Alexandrescu, Lorena Nicuța și Alexandru Iacob, Școala de Muzică din Valea Jiului a obținut rezultate remarcabile, aceasta clasându-se pe locurile I și II ale competiției.
Tot acești talentați și pasionați pianiști au fost protagoniști ai ”Recitalului olimpicilor”, un eveniment găzduit joi, 23 martie 2023 în eleganta sală de concerte a Școlii europene ”I.G. Duca”, amenajată prin coagularea comunității locale și a societății civile de Asociația ”Fabrica de pian”. Cu talent și măiestrie, cei șase tineri muzicieni olimpici, cu vârsta cuprinsă între 9 și 14 ani, au interpretat în mod magistral fragmente ale unor dintre cele mai valoroase, dar în același timp, cele mai dificile (din punct de vedere tehnic) compoziții muzicale aparținând unor faimoși muzicieni precum Ludvig van Beethoven, Frederic Chopin, Serghei Rahmaninov, Johan Sebastian Bach, Dmitri Șhostakovics și alții. Totul într-un emoționant recital în care talentul copiilor a fost dublat de inconfundabilul sunet al pianului de concert Kawai, aflat acum, în sfârșit, în patrimoniul Școlii de Muzică de la Petroșani grație aceleiași inițiative de succes derulate sub egida Asociației ”Fabrica de pian”, la inițiativa profesorului Aurelian Epuraș.
Evident, publicul a fost încântat de acest recital al olimpicilor care, au demonstrat încă o dată că deja au un important cuvânt de spus în domeniul artei muzicale. ”Suntem foarte mândri de elevii noștri, de talentul și pasiunea lor pentru pian, de evoluția lor din punct de vedere tehnic și, desigur, de rezultatele lor certificate prin rezultatele foarte bune de la Olimpiada regională. Toate aceste argumente ne-au determinat să organizăm și acest eveniment artistic de astăzi, așa cum avem în vedere și organizarea altor concerte pentru ca munca acestor copii atât de talentați să fie cunoscută și aplaudată de toți cei care iubesc acest gen muzical și acest minunat instrument care este pianul”, spune prof. Adina Stan, organizatorul acestui recital al olimpicilor.
Prezent la eveniment, directorul Școlii gimnaziale ”I.G. Duca” din Petroșani, Ștefan Demeter Mohora a apreciat, la rândul său, performanțele de nivel olimpic ale elevilor Școlii de Muzică, exprimându-și convingerea că aceste rezultate le deschid perspective certe în ceea ce privește viitorul lor în domeniul artei muzicale. ”Suntem mândri și onorați de rezultatele foarte bune ale elevilor noștri obținute la Olimpiada de Muzică de la Reșița. Felicitări, celor șase olimpici de top, care au devenit astfel modele pentru colegii lor. Felicitări și doamenlor profesor care îi îndrumă, cu multă pasiune și răbdare, în drumul spre performanță și felicitări părinților care-i susțin. Cred că fără acest triumvirat de succes elev-dascăl-părinte, astfel de rezultate nu ar fi posibile. Tututor, mulțumiri pentru efort, pasiune și muncă, rețeta oricărui drum spre perfomanță și mult, mult succes în continuare”, a declarat prof. Ștefan Demeter Mohora.
Cu mândria de a avea o nouă generație de tineri muzicieni cu certe veleități în mânuirea pianului și valorificarea capodoperelor muzicii clasice, Școala de Muzică din cadrul Școlii europene ”I.G. Duca” din Petroșani se pregătește deja pentru următorul mare eveniment de talie națională, pe care-l va găzdui în luna mai, în cadrul unui nou proiect educațional de anvergură, continuator al Festivalului ”Klavier Art” care s-a bucurat de un succes cu rezonanțe internaționale. Un nou și valoros festival purtând marca ”Fabricii de pian” din Valea Jiului, spre bucuria și satisfacția elevilor, dascălilor, părinților dar și a tuturor melomanilor din această regiune a țării.