Cu toate că a fost singurul ofertant la licitația organizată de Primăria Pertroșani pentru atribuirea serviciilor de distribuție a agentului termic în această localitate, CEH nu va furniza căldură abonaților din sistemul centralizat de termoficare de la Petroșani.
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi spune că a fost nevoit să ia măsura anulării licitației organizate în acest scop de municipalitate, ca urmare a condițiilor inacceptabile solicitate de Complexul Energetic Hunedoara. ”Din păcate, chiar dacă CEH și-a arătat disponibilitatea de a prelua activitatea de distribuție a agentului termic în municipiul Petroșani și a fost singurul ofertant, cerințele impuse de aceștia pentru finalizarea procedurii și contractarea serviciilor ne arată că, de fapt, CEH doar a mimat un interes pentru acest serviciu public”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
Acesta spune că deși contractul scos la licitație de municipalitatea din Petroșani este estimat la valoarea de 80.124.601,38 lei, din care 38.217.979 lei veniturile totale pentru întreaga perioadă a concesiunii, alte 31.903.678,38 lei valoarea tuturor bunurilor care sunt puse la dispoziția concesionarului de către entitatea contractantă, iar 10.002.944 lei valoarea investițiilor din Studiul de oportunitate, conducerea CEH a transmis o serie de condiționalități care nu pot fi acceptate. Astfel, pentru a se ocupa de distribuția agentului termic pentru abonații care mai sunt branșați la Petroșani, CEH solicită Primăriei Petroșani constituirea unei garanții bancare cu o valoare ințială de 3.071.879,40 lei, la care se adaugă TVA pentru asigurarea cantității de energie solicitate prin contract, de 24.230 Gcal/ an, precum și constituirea unei alte garanții bancare cu o valoare de 4.355.342,50 lei plus TVA, pentru furnizarea agentului termic. În plus, CEH vrea ca durata contractului să fie de minim 10 ani, fără posibilitatea de ajustare a prețului contractului în cazul în care costurile cresc cu mai mult de 2% și fără asumarea obligativității de a furniza și apă caldă, acolo unde din punct de vedere tehnic, acest lucru este posibil. Mai mult, CEH solicit Primăriei Petroșani să preia în administrare magistrala de termoficare, în vederea modernizării.
În opinia primarului Tiberiu Iacob Ridzi, toate aceste cerințe sunt nu doar de neacceptat, ci unele sunt chiar în afara legii. Acesta apreciază că garanțiile solicitate de CEH sunt de neînțeles în condițiile în care abonații la sistemul centralizat de termoficare și-au plătit serviciile furnizate în proporție de circa 95%, plus o subvenție acordată de Primăria Petroșani, care pentru această iarnă a fost de 500.000 de lei, iar nerecuperate de producător fiind doar acele pierderi tehnologice, care sunt de aproape 40% și care nu pot fi imputabile abonaților sau administrației locale.
În aceste condiții, furnizarea agentului termic în sistem centralizat la Petroșani stă din nou sub semnul incertitudinii pentru iarna care urmează. Primarul Tiberiu Iacob Ridzi spune că l-a informat și pe prefectul județului despre situația existentă și din nou le transmite abonaților la termoficare să opteze pentru realizarea unor sisteme alternative de încălzire. ”Sigur că putem lua în calcul și varianta de reluare a licitației, fără niciun fel de problemă, dar dacă CEH va veni tot așa, cu siguranță nu se va concretiza nimic. În ceea ce privește posibilitatea înființării de către Consiliul local a unei noi firme, pe scheletul fostei societăți Termoficare SA, aflată în faliment, nu este nici ea viabilă pentru că demersurile de constituire și obținerea avizelor ar dura mult prea mult. În acest moment nu știu ce se va întâmpla cu acest serviciu public”, mai arată primarul Tiberiu Iacob Ridzi.