MCDR Deva prezintă o piesă de colecție restaurată în propriul Laborator de Restaurare, Investigaţii și Conservare

Home Cultură MCDR Deva prezintă o piesă de colecție restaurată în propriul Laborator de Restaurare, Investigaţii și Conservare
MCDR Deva prezintă o piesă de colecție restaurată în propriul Laborator de Restaurare, Investigaţii și Conservare

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva prezintă, în acest început de an, inclusiv în mediul on-line, pe pagina de socializare a instituției, o piesă de colecție restaurată în propriul Laborator de Restaurare, Investigaţii și Conservare. Este vorba despre o ceșcuță dintr-un complex de epoca bronzului târziu, ale cărei fragmente au fost descoperite la Șoimuș Teleghi, pe raza județului Hunedoara.

Fragmentele ceșcuței au fost descoperite într-un complex puțin adâncit, (probabil resturile unei locuințe), databil în epoca bronzului târziu, alături de numeroase fragmente provenite de la diferite vase și resturi osteologice animale. Ceșcuța este de mici dimensiuni, H-6,5 cm, D-3,5 cm, D-buză-13 cm, ce conține nouăsprezece fragmente ceramice. Are o toartă în bandă, supraînălțată, care pleacă din buză și se sprijină pe umăr. Decorul este amplasat în zona umărului și constă din patru șiruri de caneluri arcuite, înlănțuite în arcade paralele.

Potrivit expertului restaurator de ceramică Carmen Burz de la Secția Restaurare, Investigaţii și Conservare din cadrul MCDR Deva, ceșcuța are analogii în cele din tumulul de la Susani. Pe această bază, complexul poate fi încadrat în bronzul târziu, orizontul Susani-Simeria. ”Fragmentele ceramice ajunse în laboratorul de restaurare au fost supuse operațiunilor de curățire mecanică, ca o primă etapă de lucru. S-a observat pe suprafața ceramicii și prezența depunerilor de natură calcaroasă. La îndepărtarea depunerilor calcaroase s-a optat pentru efectuarea unui tratament chimic. După ce au fost saturate în baie de apă, fragmentele au fost imersate în soluție de acid clorhidric de concentrație 9% timp de cinci minute, o perioadă de timp suficientă pentru îndepărtarea depunerilor. Au urmat apoi băi repetate cu apă pentru neutralizarea acidului. După scoaterea fragmentelor din apă a urmat uscarea lor la temperatură ambientală, pe hârtie de filtru. Următoarea etapă a constat în asamblarea fragmentelor, folosind un adeziv de tip aracet. Acesta din urmă este folosit în restaurarea ceramicii, deoarece este reversibil și devine transparent după întărire. Vasul a fost restaurat începând cu fundul și terminând cu buza, deoarece partea inferioară a vasului s-a păstrat într-o proporție mai mare. În ultima etapă au fost realizate completările cu ipsos de modelaj prin tehnica amprentării anterioare, pe mulaje de plastilină. A urmat finisarea, la care s-a folosit șmirghel de diferite granulații, pentru ca mai apoi obiectul să poată fi expus”, spune expertul restaurator Carmen Burz.

Obiectul restaurat, ce face acum parte din zestrea exponatelor apreciatului Muzeu al Civilizației Dacice și Romane din Deva poate fi admirat acum, inclusiv, virtual, pe pagina de Facebook a muzeului: https://www.facebook.com/MCDRDeva/ sau pe site-ul instituției: www.mcdr.ro.