Campanie antifumat a DSP Hunedoara sub genericul ”Țigările otrăvesc oamenii și planeta!”

Home Educație Campanie antifumat a DSP Hunedoara sub genericul ”Țigările otrăvesc oamenii și planeta!”
Campanie antifumat a DSP Hunedoara sub genericul ”Țigările otrăvesc oamenii și planeta!”

Direcția de Sănătate Publică Hunedoara desfășoară, în luna noiembrie 2022,în parteneriat cu ISJ Hunedoara , o campanie de informare , conștientizare și educare privind efectele consumului de tutun asupra organismului, în rândul adolescenților din unitățile de învățământ din județul Hunedoara . De asemenea , vom avea o întâlnire de lucru pe această temă  cu personalul medical din cabinetele de medicină școlară și asistenții comunitari din județ.

Campania din acest an este un apel pentru conștientizare a pericolului pe care tutunul îl reprezintă, pentru om și mediu înconjurător.

Sloganul campaniei  ,, Ziua Națională fără Tutun” 2022: ”Renunțați la fumat pentru sănătatea voastră și a planetei!”

În fiecare an,  în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată „Ziua națională fără tutun” care are scopul de a conștientiza populația și decidenții politici în legătură cu enorma povară socială (  boli/ dizabilități/decese premature) generată de consumul de tutun, ca punct de plecare pentru inițierea de  modificări comportamentale și măsuri legislative adecvate.

Tutunul ucide peste 8 milioane de oameni, în fiecare an, și distruge mediul înconjurător, dăunând și mai mult sănătății umane, prin cultivare, producție, distribuție, consum și deșeuri post-consum. Fiecare țigară fumată sau produs din tutun folosit risipește resurse prețioase de care depinde existența noastră. Renunță la tutun pentru sănătatea ta și a planetei noastre! Fumul de tutun contribuie la niveluri mai ridicate de poluare a aerului și conține gaze cu efect de seră.

Consumul de tutun este cel mai mare factor de risc comportamental evitabil pentru sănătate în Uniunea Europeană și cea mai importantă cauză de deces prematur în țările UE, reprezentând aproximativ 700.000 de decese pe an. Aproximativ jumătate dintre fumători mor prematur, în medie cu 14 ani mai devreme (Comisia Europeană, 2020).

Este un factor de risc major pentru cel puțin două dintre principalele cauze de mortalitate – bolile circulatorii și cancerul – și un factor de risc important pentru multe boli respiratorii cronice severe.

Nu există niciun mod sigur de a consuma tutun. Fumatul, prin fumul pe care îl generează în procesul de ardere, declanșează apariția substanțelor cancerigene în atmosferă.

Astfel, fumatul pasiv reprezintă un factor de risc și pentru nefumători (o atenție deosebită pentru copiii părinților fumători). Fumatul pasiv (sau involuntar) reprezintă expunerea la fumul de țigară din mediul ambiant. Acesta este format din două tipuri diferite de fum: primul, expirat de fumător, iar cel de-al doilea, este produs de capătul aprins al țigării. Diferența dintre fumatul activ și fumatul pasiv este că la fumătorii activi se creează dependența psihologică și chimică, iar fumătorii (involuntari) pasivi devin dependenți chimic.

Astfel, până la 25% dintre fermierii cultivatori de tutun sunt afectați de boala tutunului verde (intoxicație cu nicotină), o boală cauzată de nicotina absorbită prin piele la manipularea frunzelor de tutun . Producția și consumul de tutun contribuie la încălzirea globală, eliberând anual în mediu 80 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2), echivalentul conducerii a 17 milioane de mașini pe benzină în fiecare an .

România s-a clasat pe locul trei în ceea ce privește producția de țigări din UE, în anul 2017 . În ceea ce privește consumul de tutun, în România 30,7% (5,63 de milioane) dintre adulții cu vârsta de minimum 15 ani (40,4% bărbați și 21,7% femei) consumă curent o formă de tutun (fumat, tutun fără fum și produse cu tutun încălzit) .

Campania din acest an se desfășoară pe toată durata lunii noiembrie și are ca scop creșterea conștientizării în rândul populației generale a riscurilor asociate fumatului, atât la nivel individual, asupra sănătății organismului, cât și la nivel societal, prin amprenta negativă pe care industria tutunului o are asupra mediului înconjurător.