Nicolae al României a adus ”Istoria Regalității” în școlile hunedorene

Home Educație Nicolae al României a adus ”Istoria Regalității” în școlile hunedorene
Nicolae al României a adus ”Istoria Regalității” în școlile hunedorene

Nepotul Regelui Mihai I, Nicolae al României a fost prezent pe parcursul săptămânii trecute, în mai multe localități hunedorene, în cadrul turneului național pe care-l întreprinde pentru promovarea proiectului ”Istoria Regalității în Școli”.

Astfel, în zilele de 15 și 16 noiembrie 2022, Nicolae al României a vizitat patru unități de învățământ din județul Hunedoara, respectiv: Liceul Teoretic „Ion Constantin Brătianu” Hațeg, Școala Gimnazială „Aron Densusianu” Hațeg, Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara și Colegiul Economic „E. Gojdu” Hunedoara. Reuniunile din școlile hunedorene, realizate în numele unor valori și repere din viața poporului român, au fost adevărate lecții de istorie, viață și patriotism. Au fost întâlniri de suflet în care Nicolae al României a răspuns, timp de aproximativ două ore în fiecare unitate de învățământ, întrebărilor adresate de elevi. Răspunsurile au fost străbătute de emoție și îndemn la acțiuni prin care să facem România statornică, prosperă și admirată, la loialitate, respect și iubire de țară.

În total, peste 250 de copii s-au bucurat de întâlnirea cu Nicolae al României, de la care au aflat detalii inedite despre perioada monarhiei, dar și amintiri personale din copilăria sa alături de Regele Mihai și Regina Ana. Cu ocazia acestei vizite, Nicolae al României a primit și titlul de Ambasador pentru Țara Hațegului acordat de către Anca Rusu, membră a Asociației de Turism Retezat și manager al zonei.

Întâlnirile cu elevii și cadrele didactice din cele patru unități de învățământ au marcat semne de neuitare și prețuire pentru monarhia din România care a contribuit cu toată energia și priceperea la consolidarea, modernizarea și progresul statului român, la europenizarea sa și armonizarea cu valorile culturii și civilizației occidentale.

Vizita lui Nicolae al României în județul Hunedoara a inclus și un popas la Hunedoara, acolo unde nepotul Regelui Mihai I a mers chiar pe urmele bunicului său, la Castelul Corvinilor, în cadrul turneului de promovare “Pe urmele bunicului Mihai I”. Tot aici a fost prezentat albumul de fotografii ”Pe urmele bunicului meu, Regele Mihai I”.

Nicolae al României a mărturisit că albumul prezentat oficial la Hunedoara s-a născut, de fapt, dintr-un alt album, primit la nunta sa, în 2018, cu imagini în care era surprins Regele Mihai I. „Multe dintre ele nu existau în spaţiul public. Mi s-a părut că ar fi mare păcat ca aceste imagini să rămână doar în posesia mea şi a familiei mele. Am căutat apoi şi alte imagini. Aşa s-a născut acest album prin care doresc să arăt şi persoana din spatele coroanei, un modest, un om cu multe pasiuni, un om demn care a iubit foarte mult România”, a explicat Nicolae al României.

Nicolae al României a fost primit şi la sediul Primăriei Hunedoara de către primarul Dan Bobouţanu. „Este mai mult decât o onoare să avem un asemenea oaspete. Am avut plăcerea de a prezenta importanţa Hunedoarei în istoria românilor, dar şi de a afla detalii despre cele două proiecte extraordinare derulate de Nicolae al României. Mă bucură faptul că Hunedoara se află pe traseul turneului întreprins de Nicolae al României”, a declarat primarul Dan Bobouţanu.

În prima parte a vizitei la Hunedoara, specialiștii Muzeului „Castelul Corvinilor” i-au pregătit şi o mică surpriză oaspetelui de seamă punându-i la dispoziţie acelaşi scaun şi aceeaşi masă pe care Regele Mihai I le-a folosit pentru a semna în „Cartea de oaspeţi” a oraşului, pe parcursul ultimei vizite a Majestăţii Sale în Hunedoara, în 1997.

Fotografii: Primăria municipiului Hunedoara