Sportivul Avram Iancu cinstește memoria Eroului Național Avram Iancu printr-un înot extrem în apele lacului de la Țebea

Home Stiri la zi Sportivul Avram Iancu cinstește memoria Eroului Național Avram Iancu printr-un înot extrem în apele lacului de la Țebea
Sportivul Avram Iancu cinstește memoria Eroului Național Avram Iancu printr-un înot extrem în apele lacului de la Țebea

Anul acesta s-au împlinit 150 de ani de la trecerea în eternitate a Eroului Național Avram Iancu. Era de-a dreptul imposibil ca acest an de referință să treacă fără ca bibliotecarul petroșenean ce poartă cu cinste numele ilustrului patriot român, Avram Iancu să nu marcheze în stilul său sportiv, plin de curaj, de ambiție și de rezistență.

Confirmarea a venit chiar în aceste zile de mijloc de decembrie, odată cu anunțul făcut de temerarul înotător Avram Iancu, cel deja supranumit ”Crăișorul apelor” care a anunțat că, în cinstea ilustrului înaintaș al cărui nume-l poartă și-l onorează, va înota cale de o milă marină, în ape înghețate. Și asta nu oriunde, ci chiar la Țebea, acolo unde Dumnezeu a făcut posibil să existe un lac propice pentru acest demers.

”Voi înota în ape înghețate, la Țebea! Dumnezeu a făcut ca și în acest „Mecca” al tuturor românilor, să fie un lac, cu numele Balta Țebea. Lacul are 135 m lungime iar traseul înotului va fi de 100 de metri, marcat corespunzător cu balize plutitoare. Voi încerca să duc la bun sfârșit acest test într-o apă ce va fi cuprinsă, conform estimărilor, între 3 și 4 grade. Va fi o probă care va dura cel puțin 40-45 de minute. Este modul meu de a comemora moartea fratelui meu mai mare!”, a declarat înotătorul Avram Iancu.

La fel ca toate celelalte misiuni asumate de ”Crăișorul Apelor” și aceasta este una de sport extrem, în care sportivul va avea de luptat nu doar cu apa, ci mai ales cu frigul. ”O milă terestră constă în parcurgerea înot a unei distanțe de 1609 m, într-o apă care nu trebuie să depășească 5 grade Celsius pentru a putea fi omologată după toate regulile de înot în apă înghețată. Este testul superm în Ice Swim. Este o probă ucigașă sau sinucigasă pentru un organism neantrenat, conducând la moarte prin hipotermie acută. Vezi cazul celor 1500 de oameni care și-au pierdut viața la scufundarea Titanicului”, explică Avram Iancu.

Acesta spune că pregătește această probă încă din luna septembrie, pentru că ea nu este doar un tribut adus memoriei ”Crăișorului Munților”, ci și una care va fi certificată de organismul mondial de înot în ape înghețate. ”Pregătesc această probă din septembrie, pentru că știu că nu va fi ușor. Știu că voi simți frigul până în măduva oaselor. Dar sunt încrezător. Așa cum am îndurat, în 2019, frigurile de la Cercul Polar, cuprinse între minus 30 și 40 de grade Celsius, clasându-mă pe locul 3 la celebra cursă 6633 Arctic Ultra Marathon, tot așa cred că voi supraviețui acestei crâncene probe. Înotul va fi observat de către arbitri specializați în Ice Swim și va fi certificat de către International Ice Swimming Association”, mai spune Avram Iancu.

Zilele trecute, sportivul din Valea Jiului a ”testat” deja apele din lacul de la Țebea, unde a înotat vreme de peste 30 de minute, pe o distanță de 1292 de metri. Acesta a fost însă doar un test, pentru că apa lacului Țebea are încă o temperatură de 7,7 grade astfel încât până la cursa jubiliară vor trebui să mai treacă câteva zile, până când temperatura măsurată a apei dinj acest lac să coboare sub 5 grade, pentru a permite omologarea acesteia și ocazia unui nou record pentru temerarul înotător Avram Iancu.

Până atunci, acesta își continuă antrenamentele și, la fiecare revenire în Panteonul Moților, se reculege la mormântul bravului patriot al cărui nume îl poartă, gândindu-se de fiecare dată la tragicul sfârșit al acestui brav erou: ”Se spune, printre altele, că Avrămuț a fost părăsit de toată lumea și că rătăcea prin satele muntenilor din Apuseni. Se culcă, noaptea, pe prispa unui brutar, Ioan Stupină. Seara-i răcoare, e toamnă-n munți. E aflat mort, înghețat, pe 10 septembrie 1872. Cauza decesului: o nouă hemoragie. E îngropat cu funeralii naționale pe 13 septembrie 1872, în Panteonul Moților din Țebea, lângă „Gorunul lui Horea. În cinstea acestui Mare Om, Mare Român, voi înota în apele înghețare ale Bălții Țebea și nădăjduiesc că, cu ajutorul bunului Dumnezeu, voi izbândi”, a mai spus sportivul Avram Iancu.

Acesta îi invită pe toți cei care doresc să-l încurajeze și să-l susțină în acest demers, să-i fie alături în ziua stabilită pentru această cursă jubiliară, pentru a înfige drapelul României pe malurile lacului lângă care trăiește duhul lui Iancu.