Trofeul ediției a X-a a concursului de cultură generală ”Citești și câștigi!” a fost câștigat de liceenii de la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara

Trofeul ediției a X-a a concursului de cultură generală ”Citești și câștigi!” a fost câștigat de liceenii de la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara

Cea de-a X-a ediție a concursului județean de cultură generală ”Citești și câșigi!”, eveniment marcă înregistrată a Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu” din Deva s-a încheiat astăzi, odară cu disputarea marii finale în care au evoluat echipele Colegiului Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara și Liceului Teoretic „Avram Iancu” din Brad. Dacă în prima jumătate a partidei echipele s-au aflat mare parte a timpului la egalitate, după jumătatea partidei echipa hunedoreană s-a distanţat, în uralele galeriei aflate în sală, reuşind să câştige acest meci cu impresionantul scor de 38 la 32 răspunsuri corecte, din cele 40 posibile ale confruntării.

La această a zecea ediție a deja tradiționalului și îndrăgitului concurs „Citești și câștigi!” au luat parte 24 de colegii și licee din județul Hunedoara. Clasamentul final al concursului stabilește următoarea ierarhie:

 • Locul 1 – Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara;
 • Locul 2 – Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Brad;
 • Locul 3 – Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni.
 • Locul 4 (Mențiune) – Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg;
 • Locul 5 – Colegiul Național „Decebal” Deva;
 • Locul 6 – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani;
 • Locul 7 – Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani;
 • Locul 8 – Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva;
 • Locul 9 – Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva;
 • Locul 10 – Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani;
 • Locul 11 – Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria;
 • Locul 12 – Colegiul Economic „Hermes” Petroșani;
 • Locul 13 – Liceul Tehnologic „Matei Corvin” Hunedoara;
 • Locul 14 – Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva;
 • Locul 15 – Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Petroșani;
 • Locul 16 – Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie;
 • Locul 17 – Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva;
 • Locul 18 – Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva;
 • Locul 19 – Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva;
 • Locul 20 – Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia;
 • Locul 21 – Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara;
 • Locul 22 – Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu;
 • Locul 23 – Liceul „Prof. Bora Tit Liviu” Baru;
 • Locul 24 – Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” Hunedoara.

Premiul juriului a fost acordat concurenților de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, care a avut o evoluție constantă de-a lungul confruntărilor, a manifestat interes pentru temele propuse spre studiu și a dovedit spirit de echipă și fair-play.

Echipele câștigătoare au avit parte de premii generoase, după cum urmează: pentru locul I – 8 bărci pneumatice cu motor sprint, pentru locul al II-lea – 8 bărci pneumatice cu motor clasic, pentru locul al III-lea – 8 plăci de surf cu vâslă pentru ape stătătoare, pentru locul al IV-lea – 8 trotinete non-electrice și 8 căști de protecție, 192 de pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care au fost atribuite prin tragere la sorți chiar în ziua marii finale: un ceas inteligent Galaxy Watch 6 Classic, o tabletă Galaxy Tab A9+ 5G., o undiță, trei invitații la restaurant pentru trei echipe, un tort pentru o echipă, două premii a câte 300 de lei fiecare, cinci ghiozdane cu rechizite și 40 de vouchere a câte o băutură răcoritoare pentru cinci echipe.

Premiile au putut fi oferite cu sprijinul generos al Consiliului Județean Hunedoara și al unor sponsori precum: S.C. Anorom S.R.L. Hunedoara, Cofetăria Arta Deva, Banca Comercială Română, Restaurant Castelo Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva, Pizzeria De la Casa Deva, DHS Bike Parts S.R.L., Magazin Fishing Center Deva, Ingeco S.R.L., The Refresh Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Supercom S.A., S.C. Top Tech S.R.L. Deva, Pizzeria Veneția Deva.

Trebuie remarcat efortul deosebit al bibliotecarilor Diana Ferencz, Camelia Mestecănean, Daniel Oprean, Sorin Pascu, Diana Trif, Mihaela Țoța care, cu profesionalism și meticulozitate, au alcătuit întrebările la care cei mai buni dintre concurenți au oferit răspunsuri corecte.

Ioan Sebastian Bara, mangerul Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu” și inițiatorul acestui proiect educațional de succes, apreciază că această ediție aniversară a concursului ”Citești și câștigi!” a fost una pe măsura așteptărilor, atât pentru organizatori, cât și pentru competitori. ”Sigur, este un concurs dotat cu premii valoroase, premii care stimulează spiritul de emulație al concurenților, frumusețea și emoțiile competiției. Dar câștigul nu este doar acesta, premianții concursului nu sunt doar colegiile/ liceele care au urcat pe podium. Câștigători sunt toți elevii care au participat, câștigători sunt toți cei care au citit, au căutat informații,    s-au documentat din surse credibile astfel încât câștigul lor constă în plusul de cunoștințe pe care l-au dobândit, în noile „cărămizi” pe care au reușit să le pună la edificiul lor numit cultură generală. Peste ani, când vor fi oameni maturi și vor constata că pot susține cu succes o conversație cu persoane cu profesii și pregătiri din varii domenii își vor aminti că datorează o fărâmă din cultura lor și acestui concurs pe care noi l-am pregătit de fiecare dată cu dorința de a le oferi informații cât mai diverse și cât mai folositoare. Felicit în primul rând toate colegiile și liceele participante, îi felicit din toată inima pe minunații noștri liceeni care s-au pregătit cu seriozitate, cu ambiție și cu dorința de a afla lucruri noi din temele și domeniile pe care le-am propus atunci când am început această ediție a concursului. Felicit din toată inima profesorii care s-au implicat cu entuziasm și cu responsabilitate în pregătirea și consilierea elevilor care au făcut parte din echipele concurente. Împărtășesc din plin bucuria elevilor și a dascălilor pentru frumoasele performanțe obținute, nu doar la această ediție, ci la toate edițiile la care au participat”, a declarat Ioan Sebastian Bara.

Acesta și-a exprimar convingerea că elevii participanți la acest conc urs de cultură generală vor continua să fie la fel de competitivi, la fel de implicați în activități care îi determină să-și măsoare puterile, să își arate cunoștințele și să câștige, la școală, la examene și în viață.

”Am constatat că de la o ediție la alta concursul a devenit tot mai palpitant, pe măsură ce gradul de dificultate a întrebărilor creștea, elevii se dovedeau a fi tot mai bine informați, mai bine pregătiți. Dar, și aici sunt valabile cuvintele ce caracterizează spiritul olimpic: „Ai învins? Continuă! Ai pierdut? Continuă!” Aceste cuvinte trebuie să fie și deviza concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!”, iar micile înfrângeri aparente trebuie să devină imbolduri de a continua cu și mai mare ambiție competiția. Sunt sigur că și următoarele ediții ale concursului nostru vor sta sub semnul sportivității și al dorinței de a afla, de a citi, de a cunoaște pentru ca, în final, toți să fie câștigători”, a mai spus Ioan Sebastian Bara.

Ediția a X-a a concursului județean de cultură generală ”Citești și câștigi!” a fost organziată de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Complexul Deva Mall și Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Hunedoara.