Așa cum anticipam, interesul elevilor din cadrul școlilor și liceelor din toată Valea Jiului față de stațiile de tratate și, respectiv de epurare a apei din cadrul Apa Serv Valea Jiului a fost unul deosebit de mare, mai ales în această săptămână în care în sistemul educațional hunedorean se derulează programul educațional special intitulat ”Sătpămâna verde”.
Numai în primele zile ale săptămânii, dintr-un număr record de peste 1000 de elevi care și-au programat deja să viziteze aceste importante obiective ale companiei de apă din Valea Jiului, câteva sute au fost deja prezenți la Stațiile de tratare a apei de la Taia și Jieț (de pe raza orașului Petrila), dar și la Stația de epurare a apelor uzate și la Laboratorul central de analize al Apa Serv de la Dănuțoni (pe raza orașului Aninoasa).
”Ca de fiecare dată dorim să aducem plusvaloare eforturilor cadrelor didactice, în ceea ce înseamnă educația de mediu, atât pentru preșcolari și școlari, dar și pentru liceeni și chiar pentru studenți ai Universității din Petroșani, care vin să vadă modul nostru de operare în tratarea apei potabile și în epurarea apelor uzate. Am programat și pentru ediția din acest an o serie de lecții deschise pentru vizitatorii noștri. Pot să vă spun că sunt deosebit de încântat de interesul copiilor și tinerilor, dar și al părinților și profesorilor care i-au însoțit în acest an față de activitatea noastră”, a declarat ing. Cristian Ionică, director general al ASVJ.
Acesta spune că, spre exemplu, la stațiile de tratare a apei de la Valea de pești, Taia și Jieț vor ajunge în total 380 de elevi, însoțiți de profesori și părinți, iar la stația de epurare de la Dănuțoni vor ajunge nu mai puțin de 750 de elevi și preșcolari din aproape toate localitățile Văii Jiului.
Directorul general al companiei de apă din Valea Jiului, ing. Cristian Ionică apreciază că, prin lecțiile deschise predate elevilor și preșcolarilor chiar de către specialiștii în materie de tratare și epurare a apei, acestora le sunt prezentate efectele nefaste ale poluării apelor dar și efectele benefice ale interesului oamenilor față de ocrotirea mediului înconjurător și, mai ales, a apelor. ”De ce este utilă și necesară o ”săptămână verde”? Pentru că poluarea și schimbările climatice ne afectează pe toți, iar acestea sunt de fapt un efect al comportamentului nostru, al oamenilor. Pământul are nevoie de noi, iar felul în care trebuie să-l respectăm, este un efect necesar al educației care trebuie făcută de la cea mai fragedă vârstă în deplin respect față de natură, față de mediu. Scopul nostru, ca parteneri al școlilor interesate de activitatea de la Apa Serv, este acela de a le arăta, în mod practic, experimental, cât de necesară este protecția apelor și a mediului. Și mă bucur să constat, de fiecare dată, cât de utile și pline de învățăminte sunt interacțiunile pe care le avem cu cei care ne vizitează”, a mai spus ing. Cristian Ionică.
Directorul general al ASVJ spune că, în ceea ce privește deschiderea la colaborare a companiei de apă cu mediul educațional nu se realizează doar în cadrul ”Săptămânii verzi” sau a ”Săptămânii altfel”, ci și într-o serie de alte proiecte, punctuale, dezvoltate împreună cu unități de învățământ interesate. Spre exemplu, în acest an, pe agenda celor de la Apa Serv, figurează deja o serie de astfel de proiecte, pentru care au fost încheiate deja parteneriate de colaborare, după cum urmează:
- Proiectul educațional ”O sursă inestimabilă de sănătate: Apa1” – derulat de ASVJ în parteneriat cu Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, Școala gimnazială ”I.D. Sîrbu” Petrila, Liceul ”Bora Toit Liviu” din Baru.
- Proiectul educațional ”Apa – sursa vieții”, derulat de ASVJ în parteneriat cu Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” Petroșani;
- Proiectul educațional ”Apa – esența vieții”, derulat de ASVJ în parteneriat cu Grădinița P.N. nr. 1 Lupeni;
- Proiectul educațional ”Apa – izvor de sănătate”, derulat de ASVJ în parteneriat cu Grădinița P.N. 2 ”Lumea copiilor” Lupeni.