”Porți deschise” pentru absolvenții de gimnaziu, la Liceul Tehnologic Lupeni

”Porți deschise” pentru absolvenții de gimnaziu, la Liceul Tehnologic Lupeni

Elevii claselor a VIII-a de la Școlile gimnaziale nr. 1, 2 și 3 din municipiul Lupeni, care peste puțin timp vor deveni absolvenți ai învățământului gimanazial, au fost astăzi oaspeți ai Liceului Tehnologic Lupeni. Aici a avut loc evenimentul ”Porți deschise”, în care colectivul de cadre didactice, dar și o parte dintre liceeni le-au prezentat viitorilor absolvenți de gimnaziu oportunitățile pe care le pot avea în cazul în care aleg să-și continue studiile profesionale sau liceale în cadrul acestui liceu cu tradiție în învățământul tehnic din Valea Jiului.

Cu toate că Liceul Tehnologic Lupeni se află, în prezent, în proces de modernizare, ca urmare a mai multor proiecte europene implementate aici de către administrația publică locală, oaspeții au avut ocazia să viziteze unele săli de clase, dar și atelierele școală, dar mai ales să cunoască oferta educațională și facilitățile pe care le oferă acest liceu. Prima dintre aceste facilități este, fără îndoială, chiar oportunitatea de a învăța în noile spații modernizate și dotate la cele mai înalte standarde educaționale europene, în săli de clase noi-nouțe și în ateliere-școală de nivel european.

De altfel, după cum precizează directorul Liceului Tehnologic Lupeni, prof. Aurelia Bucur, experiența la nivel european este una de care elevii școlii se bucură aici în mod constant, prin intermediul programelor Erasmus derulate cu unități partenere din diverse țări europene. ”Spre exemplu, doar în acest an școlar, elevii noștri au participat la programe Erasmus de pregătire în domenii specifice specializărilor lor, în Polonia și Cipru, iar pentru profesori au fost realizate mobilități în Ungaria și în Croația. Experiența acumulată de elevii noștri în programele Erasmus, în cadrul cărora au oportunitatea de a lucra efectiv în unități de producție și servicii este una utilă și eficientă”, spune prof. Aurelia Bucur.

În opinia acesteia, deosebit de utilă este și competarea pregătirii practice pe care în mod special elevii claselor profesionale și ai claselor de învățământ dual o pot face la agenți economici relevanți pe piața muncii din Valea Jiului, în cadrul parteneriatelor pe care Liceul Tehnologic Lupeni o are cu aceștia. Astfel, spre exemplu, pentru calificarea ”Tehnician în turism”, elevii clasei de liceu – profil Servicii, vor avea ocazia de a face practică la companiile Holtz Industri SRL, Chill Bay Nights SRL, Noring SRL. Similar, elevii care vor urma cursurile învățământului profesional dual în calificarea ”Electrician exploatare joasă tensiune” vor putea face practica la Diacom Prestcom SRL Lupeni cei care vor urma cursurile învățământului profesional dual în calificarea ”Bucătar” vor putea învăța secretele acestei meserii în bucătăria unor apreciate restaurante administrate de Enjoy Trilogy SRL, Brăița Montan Tur SRL sau Res Tur 2016 SRL. Tot așa, elevii care decis să urmeze aici cursurile școlii profesionale în calificarea ”Constructor structuri monolite” vor avea ocazia de a face practică la firma Construcții Utilitare Jiul SRL sau SC Arsenie SRL, iar cei care vor opta pentru cursurile școlii profesionale în calificarea ”Mecanic auto” vor putea face ucenicie în atelierele service-urilor Lascăr Auto Motors sau Shaining Cars SRL. De asemenea, Liceul Tehnologic Lupeni are și o firmă de exercițiu, în care liceenii pot acumula experiență virtuală în domeniul economic și al administrării unei afaceri.

”Este important să precizăm, de asemenea, că toate specializările din oferta școlară pe care o propunem absolvenților de clasa a VIII-a pe care-i invităm să opteze pentru liceul nostru sunt acreditate în sistemul ARACIP, dar și că avem un corp profesoral cu dascăli calificați și dedicați, pregătiți să-i îndrume în drumul spre succes și inserția în câmpul muncii la absolvire. În plus, pentru cele două clase de învățământ profesional dual, pentru care avem și în acest an 10 locuri la calificarea ”Bucătar” și alte 10 locuri la calificarea ”Electrician exploatare joasă tensiune” se oferă și o bursă în valoare de 300 de lei/lună, iar elevii înscriși la calificarea ”Mecanic auto-profesională” beneficiază gratuit de școala de șoferi acreditată a liceului. Punem de asemenea la dispoziția elevilor noștri o rețea integrată wireless care poate fi accesată în tot campusul școlar, laboratoare de informatică, un cabinet de mecatronică, ateliere școlare pentru profiul electromecanic, mecanic și textile, biblioteca școlară, sala de sport și un modern centru de documentare ș.a.”, explică prof. Aurelia Bucur, directorul Liceului Tehnologic Lupeni.

Toate aceste facilități prezentate viitorilor absolvenți ai claselor a VIII-a de la școlile gimnaziale din municipiul Lupeni constituie tot atâtea argumente care să-i determine pe aceștia ca, după susținerea examenului de Evaluare Națională, să bifeze ca primă opțiune pentru admiterea la liceu sau școala profesională, specializările și calificările propuse de această unitate de învățământ tehnic cu o tradiție de peste 100 de ani în cadrul învățământului din Valea Jiului.

Oferta educațională completă a Liceului Tehnologic Lupeni este disponibilă pe pagina web a instituției și pe paginile de socializare ale acesteia.