Memorandum de Cooperare și Schimb între Administrația Patrimoniului Cultural și Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

Memorandum de Cooperare și Schimb între Administrația Patrimoniului Cultural și Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

Consiliul Județean Hunedoara a fost, astăzi, gazda primei delegații din provincia Shaanxi, Republica Populară Chineză, care vizitează județul nostru după semnarea oficială a Acordului de Înfrățire dintre cele două regiuni. Documentul parafat în 16 martie 2021 a deschis calea cooperării și a schimburilor reciproc avantajoase între Județul Hunedoara și Provincia Shaanxi în mai multe domenii de interes.

Delegația a fost primită de vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Ion Bădin, alături de reprezentanți ai Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, de directorul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Sebastian Bara, și angajați din cadrul aparatului de specialitate al CJ Hunedoara.

Delegația din Shaanxi a fost condusă de viceguvernatorul Provinciei, Xu Mingfei, iar din componența sa au mai făcut parte Xie Yang, director general adjunct în cadrul Biroului General al Guvernului Popular, Gao Yang, director general al Departamentului Provincial de Cultură și Turism, Qian Jikui, director general adjunct în cadrul Administrației Provinciale a Patrimoniului Cultural, Quan Jian, vicepreședinte al Consiliul Chinei pentru Promovarea Comerțului Internațional, Subconsiliul Shaanxi, și Gao Ru de la Asociația Provincială Shaanxi pentru Prietenia cu Țările Străine.

În luările de cuvânt, reprezentanții celor două părți au reiterat dorința de dezvoltare și consolidare a relațiilor de colaborare, precum și de extindere a parteneriatelor în domenii de interes pentru Provincia Shaanxi și Județul Hunedoara, precum economia, medicina, transporturile, educația, cultura și civilizația. Ambele regiuni se bucură de o moștenire istorică impresionantă și au multe asemănări din punct de vedere geografic și al atracțiilor turistice, domenii care trebuie valorificate în beneficiul celor două popoare.

În cadrul întâlnirii, a fost semnat un Memorandum de Cooperare și Schimb între Administrația Patrimoniului Cultural și Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, instituție subordonată Consiliului Județean Hunedoara. Din partea oaspeților, documentul a fost semnat de Qian Jikui, director general adjunct în cadrul Administrației Provinciale a Patrimoniului Cultural, iar din partea Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva de către Cătălin Rișcuța, șeful Secției Arheologie.

Prin acest Memorandum, încheiat pentru o perioadă de trei ani, instituțiile culturale și muzeale din provincia Shaanxi și Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva vor avea legături strânse și constante în domenii precum: săpături arheologice, protecția patrimoniului cultural, schimburi de expoziții, colaborare academică și schimburi de personal. În același timp, Muzeul Patrimoniului Cultural din provincia Shaanxi și Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vor face schimb de informații privind activități profesionale, conferințe academice și rezultate ale cercetărilor relevante în domenii precum conservarea, protecția, cercetarea, expunerea, comunicarea și diseminarea patrimoniului cultural, precum și gestionarea și operarea instituțiilor muzeale.

După întrevederea de la Consiliul Județean Hunedoara, delegația chineză a vizitat expozițiile din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva și a semnat în cartea de onoare a instituției.