Alegeri locale și europene în România la 9 iunie 2024. Ce spun sondajele?

Alegeri locale și europene în România la 9 iunie 2024. Ce spun sondajele?

În România vor avea loc duminică, 9 iunie 2024, scrutinului electorale pentru alegerea primarilor, preșeșinților de Consilii județene, a consilierilor locali și județeni, dar și pentru alegerea viitorilor eurodeputați ai României în Parlamentul European.

Un studiu sociologic realizat de IRES cu două zile înaintea deschiderii secțiilor de votare, arată că rata de interes a românilor fațăp de aceste alegeri este de aproape 60%. Astfel, 58% dintre participanții la sondaj spun că sigur merg la vot, iar alți 23% afirmă că sunt destul de siguri că vor vota. Alți 11% spun că foarte sigur nu vor merge, iar 5% că sunt destul de siguri că nu vor participa la vot.

Un sfert dintre cei care susțin că merg la vot spune că votează doar pentru alegerile locale, iar 55% dintre respondenți NU știu cu cine vot vota duminică,

Doar 4 din 10 români care merg la vot cred că votul lor va putea schimba ceva, în timp ce 61% dintre români tind să fie de acord cu afirmația conform căreia ”votul este inutil pentru că nimic nu se schimbă în țara noastră”.

Studiul arată, totdată, că 82% dintre români știu că în 9 iunie au loc și alegeri europarlamentare și alegeri locale, dar 14% sunt informați doar despre faptul că au loc alegeri locale;

În schimb, 1 din 5 români este neinteresat de alegerile europarlamentare, 17% dintre români se consideră informați cu privire la candidații la europarlamentare și 18% cu privire la programele electorale ale partidelor iar 42% dintre participanții la studiu spun că au văzut, în campania pentru europarlamentare, materiale de promovare electorală;

Doar mai puțin de 1 din 5 respondenți pot să indice numele unei persoane care se află pe lista de candidați pentru Parlamentul European, iar 5% spun numele unei persoane publice fără ca acesta să fie și candidat.

Studiul IRES a fost realizat, telefonic, în perioada 3 – 5 iunie 2024 pe un eșantion de 994 de persoane cu vârsta de 18 ani și peste, eroarea maximă tolerată fiind de +/- 3,1%.