Alegeri locale și europarlamentare 2024. Ghidul alegătorului.

Alegeri locale și europarlamentare 2024. Ghidul alegătorului.

În România au loc astăzi, 9 iunie 2024, alegeri locale, în același timp cu alegerile europarlamentare. Astfel, cetăţenii cu drept de vot din țară vor primi 5 buletine de vot:

  • unul pentru alegerea primarului (uninominal, într-un tur);
  • unul pentru alegerea preşedintelui de CJ (uninominal, într-un tur);
  • unul pentru alegerea consiliului local (listă închisă);
  • unul pentru alegerea consiliului judeţean (listă închisă);
  • unul pentru alegerea europarlamentarilor (listă închisă),

La alegerile locale pot participa cetăţenii români cu drept de vot, cu vârsta de cel puţin 18 ani, cu domiciliul sau reşedinţa în România.

Cetăţenii cu drept de vot pot vota doar în localitatea de domiciliu sau reşedinţă, alegerile desfăşurându-se în baza unei liste electorale permanente actualizată de primari şi care îi cuprinde pe toţi alegătorii din respectiva unitatea administrativ-teritorială.

Secţiile de votare se deschid pe 9 iunie, la ora 7.00, iar procesul de votare se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot vota până cel mult la ora 23.59.

Votul se exercită în baza unui document de identitate valabil.

La alegerile europarlamentare, cetăţenii români îi pot vota pe cei 33 de europarlamentari români în PE atât în ţară, cât şi în străinătate.

În ţară, se poate vota pe lista permanentă la secţia de votare, unde este arondat alegătorul conform domiciliului sau reşedinţei sau în orice altă secţie de votare din afara localităţii respective, pe listele suplimentare. Secţiile de votare din România vor fi deschise între orele 7.00-22.00. La fel ca la alegerile locale, cetăţenii care la ora 22.00 se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând afară, pot să voteze până la ora 23.59.

În străinătate, se poate vota la oricare din secţiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. Votul nu este condiţionat de înscrierea în Registrul electoral specific pentru aceste alegeri şi nici de domiciliul/reşedinţa obligatorii în străinătate.

Peste 365.000 de alegători sunt așteptați la urne în județul Hunedoara. Aceștia vor putea vota pentru alegerea viitorilor eurodeputați ai României, pentru alegerea președintelui Consiliului județean, pentru alegerea primarilor din cele 69 de unități administrativ-teritoriale (municipii, orașe și comune), pentru alegerea viitorilor 32 de consilieri județeni și alegerea celor 823 de consilieri locali.

Primele rezultate ale alegerilor locale în județul Hunedoara le aflați într-o ediție specială a emisiunii Exclusiv, la postul regional de treleviziune HD365.