Incidente puține și izolate în județul Hunedoara la alegerile din 9 iunie

Incidente puține și izolate în județul Hunedoara la alegerile din 9 iunie

Potrivit unei informări a Centrului de comunicare județean Hunedoara al Instituției Prefectului județului Hunedoara, alegerile locale și europarlamentare de la 9 iunie s-au desfășurat într-un climat relativ normal, fără incindente majore și cu un număr semnificativ mai mic de sesizări privind producerea unor încălcări ale procesului electoral comparativ cu scrutinurile anterioare.

La nivelul județului Hunedoara, de la începerea votării, structurile Ministerului Afacerilor Interne au menținut climatul normal de siguranță și ordine publică, astfel că nu au fost înregistrate situații grave, care să afecteze procesul electoral.

Datele centralizate la nivelul județului Hunedoara arată că procesul de vot s-a desfășurat în condiții de normalitate, fără a fi perturbat de incidente grave. Peste 1270 de angajați ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Hunedoara au fost implicați în misiuni de menținere a ordinii publice, asigurare a protecției secțiilor de vot și cercetarea incidentelor electorale.

La data de 09 iunie 2024, au fost înregistrate 34 de sesizări cu privire la săvârșirea unor posibile contravenții sau infracțiuni în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea, 16 de sesizări nu s-au confirmat, iar 3 sunt în curs de verificare.

De asemenea, au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale (6 amenzi, în valoare de peste 5.200 lei și un avertisment) și au fost întocmite 8 de dosare penale cu privire la posibile infracțiuni (loviri sau alte violențe, amenințare, furt, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, fraudă la vot etc.).

După încheierea votării, angajații Ministerului Afacerilor Interne au fost angrenați în misiuni care privesc asigurarea condițiilor de securitate pentru transportul de către președinții birourilor electorale a dosarelor cu rezultatele votării, a buletinelor de vot și a celorlalte documente rezultate în urma votării, către birourile electorale județene.