Teatrul „Alexie Mateevici” din Chișinău în două reprezentații de gală la Petroșani

Teatrul „Alexie Mateevici” din Chișinău în două reprezentații de gală la Petroșani

Aflat într-un turneu prin România, Teatrul „Alexie Mateevici” din Chișinău va avea două reprezentații de gală și la Petroșani. „Micul prinț” după Saint-Exupery și „Artă” de Yasmina Reza sunt cele două spectacole pe care actorii teatrului din Moldova le vor juca, în 15 iunie 2024, la Petroșani, iar ambele reprezentații vor avea loc pe scena Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”, în cadrul unui parteneriat între cele două instituții.

Astfel, spectacolul pentru copii „Micul prinț”, care se va juca sâmbătă, 15 iunie, de la ora 11, este o poveste încântătoare și sensibilă despre universul copilăriei, despre prietenie și altruism. Cei mici vor fi captivați de prințișorul care vine de pe micul Asteroid B-612, unde avea grijă de un trandafir și trei vulcani. Dar și de personajele pe care acesta le-a întâlnit pe diverse tărâmuri, în timpul călătoriei sale: un rege, un lampagiu, un geograf, un vanitos. Și pentru adulți, „Micul Prinț” este o revenire la copilul din ei, pierdut odată cu trecerea prin timp. Este o meditație profundă despre valorile umane, responsabilitate și legătura dintre oameni, toleranță, singurătate, despre esența umanității și cunoașterea de sine prin intermediul călătoriei.

Spectacolul este regizat de Mihai Țărnă.

Cel de-al doilea eveniment artistic, spectacolul „Artă” de Yasmina Reza, în regia lui Slava Sambriș, se va juca sâmbătă, 15 iunie, de la ora 18. „Artă” este una din cele mai de succes comedii franceze din ultimele decenii, care s-a jucat mult și în România.

Intriga se dezvoltă în jurul unui tablou complet alb, care determină o tensiune din ce în ce mai accentuată a personajelor, până la un apogeu neașteptat. Este de fapt o parodie a snobismului estetic și o pledoarie inteligentă pentru relativismul valorilor și importanța prieteniei.

„Slava Sambriș a schimbat ingenios datele intrigii, înlocuind cei trei bărbați din piesa Yasminei Reza cu trei femei. Dintr-o dată, tensiunea capătă altă temperatură, o vibrație acută, un ping-pong de replici care acumulează iritarea și duce la un rezultat neașteptat. Cele trei actrițe care joacă în spectacol sunt nu doar savuroase prin exagerare în rolurile lor, ci și extrem de inteligente în dozarea energiei scenice. Efectul e o comedie dezlănțuită și rafinată, în același timp”, spune criticul Claudiu Groza, secretar literar al Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani.

Biletele pentru cele două spectacole se pot cumpăra de la Agenția Teatrului din Petroșani sau online, de pe platforma iabilet.ro