Situația furnizării de agent termic în municipiului Petroșani a fost prezentată de către primarul Tiberiu Iacob Ridzi la București, atât ministrului Economiei – Virgil Popescu, cât și vicepremierului Raluca Turca. După cum informează primarul municipiului Petroșani, argumentele acestuia au fost acceptate de către cei doi demnitari, în opinia cărora furnizarea agentului termic pentru abonații din Valea Jiului constituie o necesitate care trebuie abordată cu maximă responsabilitate de către reprezentanții CEH.
”Am găsit deschidere la Guvern pentru această problemă, atât ministrul Virgil Popescu cât și doamna vicepremier Raluca Turcan au spus că sunt de acord cu furnizarea agentului termic în sistem centralizat la Petroșani, dar în același timp au precizat că această decizie nu este la îndemâna Guvernului, ci este o responsabilitate care trebuie asumată 100% de conducerea CEH”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi.
Acesta a evidențiat faptul că, într-un mod absolut neașteptat, la discuțiile tehnice de la Ministerul Economiei, pe lângă reprezentanții administrației CEH, și reprezentantul Sindicatului Muntele s-a raliat ipotezei potrivit căreia distribuția de agent termic la Petroșani nu este o activitate profitabilă pentru Complexul Energetic Hunedoara. ”Sigur că din punct de vedere economic este clar că această activitate nu este una rentabilă, mai ales în situația în care termocentrala de la Paroșeni nu mai produce energie decât ocazional, iar activitatea de termoficare necesită funcționarea pe CAF și distribuția pe o magistrală cu pierderi mari pentru un număr relativ mic de abonați (circa 3.000 de oameni, la nivelul Petroșaniului) dar noi vorbim aici despre o situație specială, când este frig afară și CEH este singurul care poate să furnizeze acest agent termic în sistem centralizat pentru oameni care nu au o altă soluție. Înțelegem cu toții că problema mare a celor de la CEH este legată de pierderile tehnologice din sistem și de faptul că Termocentrala Paroșeni, neproducând curent electric în cogenerare, a mers cu acel cazan CAF pentru a asigura căldură în municipiul Petroșani și Vulcan cu niște costuri destul de mari. În plus, se știe că dacă merg pe CAF nu primesc nici acele bonusuri de cogenerare. Dar nu este vina noastră că ei nu produc curent decât o zi sau două pe lună ca să își ia salariile și atât”, arată primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
În opinia edilului, nici problema așa-zisei situații de neîncasare a facturilor nu reprezintă decât o marotă a scuzelor fără fond ale celor de la CEH. ”Vechea marotă, cum că populația nu plătește, este falsă. Populația și-a achitat facturile, conform situației pe care o am de la domnul Munteanu, fostul director de la Termoficare SA, în proporție de 85%, anul trecut. Primăria nu are nici ea facturi neachitate pentru consumul instituțiilor publice la care s-a livrat agent termic. În plus, noi am plătit și subvenția pe Gigacalorie, care reprezintă circa 38% din costul total. Deci, nu văd unde e problema ? Cât despre des invocatele datorii istorice, eu cred că așa cum furnizorii Complexului Energetic Hunedoara trebuie să se înscrie la masa credală pentru a-și recupera banii pe materiale și servicii făcute către CEH, tot așa și CEH are posibilitatea de a se înscrie la masa credală pentru a recupera aceste datorii istorice, conform legii” mai precizează primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
În plus, Tiberiu Iacob Ridzi atrage atenția că CEH este dator la bugetul local al municipiului Petroșani, numai pentru neplata impozitelor și taxelor locale datorate pentru anul 2019, cu aproximativ 2 milioane de lei.
Cert este că problema furnizării agentului termic în sistem centralizat la Petroșani este încă ”în coadă de pește”, chestiunea fiind lăsată practic la îndemâna administratorului judiciar al CEH care poate lua o decizie în acest sens. Primarul Petroșaniului spune că va avea o nouă întâlnire cu administratorul judiciar Emil Gros vineri, 13 decembrie la Petroșani. ”Voi avea o discuție și cu domnul prefect să vedem în ce măsură ne poate ajuta și dumnealui, dar cert este că dacă vom avea sau nu căldură în această iarnă la Petroșani depinde în cea mai mare măsură de sfatul pe care ”marii specialiști” de la CEH îl vor da factorilor decidenți. Mi-aș dori ca acești ”mari specialiști” să găsească soluții nu la cum să nu dea căldură, ci să găsească soluții să-i ajute pe oamenii care au nevoie de agent termic. Iar dacă nu sunt în stare, atunci mai spun odată ceea ce am susținut și înainte de a merge la București: să-și dea demisia ! Și domnul Dioane ! Și domnul Vișan!”, a mai spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.