După aproape o jumătate de zi petrecută în apele Mării Galileii, mai exact 11 ore și 40 de minute, bravul înotător Avram Iancu din Valea Jiului a reușit să ducă la bun sfârșit ceea ce, cu câteva zile în urmă, denumea drept cel mai emoționant episod al palmaresului său sportiv: traversarea înot a apelor pe care a pășit, cu mai bine de două milenii în urmă, Iisus Hristos.
”Am făcut-o şi pe asta! Îţi mulţumesc Ţie, Doamne, că m-ai ajutat să fac acest înot!”, a spus Avram Iancu la finalul cursei de 20 de kilometri, pe cea mai lungă porțiune de traversare a Mării Galileii. Acesta a devenit astfel al 68-lea înotător din lume care reușește o astfel de performanță.
Temerarul sportiv român a fost convocat de Galilee Marathon Sweeming Association, organizația israeliană care permite, observă și care ratifică înoturile în Marea Galileii, în noaptea de 1 spre 2 mai 2023, la ora 2,00 și a luat startul cursei de 20 de kilometri pentru traversarea Mării Galileii la ora 3:15 noaptea, pentru a prinde câteva ore de înot pe răcoare. Chiar și așa, cursa a fost una obositoare, așa cum a recunoscut Avram Iancu, iar asta nu atât distanței și înotului specific în ape marine, cât mai ales din pricina soarelui puternic de peste zi, care i-a făcut și unele probleme.
În ambarcațiunea de escortă, un Euro Boat 700, au urcat pilotul Mike Liner, observatorul Guy Cohen- președintele Galilee Marathon Sweeming Association, Andrada Iancu- suporter (responsabil de nutriție) și Flavia Iancu ( responsabil comunicare). Traseul a fost în lungul Mării Galileea, pe o distanţă de peste 20 de kilometri, iar la finalul acestuia, Avram Iancu a devenit primul român care a reușit performanța acestei traversări de excepție a Mării Galileii.
”Acesta este cel mai special înot din viața mea. Au fost zeci de discursuri motivaționale în care am scos în evidență faptul că prin credință se poate umbla pe ape, la propriu și la figurat. Recunoșteam că nu dețin statura spirituală încât să pot umbla pe ape, însă, știam că pot măcar să traversez marea înot, prin credință. Evident că mă refeream la Canalul Mânecii. În momentul în care am aflat că se organizează în mod oficial traversări ale mării unde Hristos a umblat pe ape, mi-a intrat la suflet, în mod instantaneu, acest înot. Mă copleșește încărcătura spirituală și toată simbolistica locului. E locul unde Hristos a umblat pe ape, e locul unde a potolit furtuna, e locul pescuirii minunate, e locul unde a înmulțit pâinile și câte și mai câte. E locul unde doresc să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările sale și pentru tot ceea ce am putut realiza în acest domeniu frumos al înotului în ape deschise”, spunea sportivul Avram Iancu la momentul asumării acestui ambițios proiect.
Felicitări, Avram Iancu !