Premierele lunii septembrie pe Scena Digitală: „Hedda Gabler” și „Domnul Ibrahim și florile din Coran”

Home Cultură Premierele lunii septembrie pe Scena Digitală: „Hedda Gabler” și „Domnul Ibrahim și florile din Coran”
Premierele lunii septembrie pe Scena Digitală: „Hedda Gabler” și „Domnul Ibrahim și florile din Coran”

Scena Digitală, platforma online de teatru-film a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), oferă abonaților săi, în luna septembrie, două spectacole prezentate în premieră în spațiul digital. „Hedda Gabler”, de Henrik Ibsen, în regia lui Botond Nagy, o producție a TNRS, este spectacolul românesc oferit de Naționalul sibian abonaților săi în această lună. Spectacolul internațional care poate fi vizionat pe Scena Digitală începând din 1 septembrie este una dintre cele mai apreciate creații străine prezente în ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Domnul Ibrahim și florile din Coran”, o producție Éric-Emmanuel Schmitt & Théâtre Rive Gauche.

„Luna septembrie este specială pentru noi și pentru publicul nostru deoarece aduce o ofertă deosebită atât pe scenele de teatru din Sibiu, unde vom prezenta patru premiere, cât și în mediul online, pe Scena Digitală. Este o bucurie pentru noi să oferim publicului de pretutindeni posibilitatea să urmărească în mediul digital producția TNRS „Hedda Gabler”. De asemenea, cei care nu au putut să îl vadă pe Éric-Emmanuel Schmitt la Sibiu, în cadrul ediției din acest an a FITS, au șansa extraordinară să poată urmări online spectacolul prezentat de acest mare scriitor și actor la Sibiu”, a declarat Constantin Chiriac, directorul general al TNRS și președintele FITS.

”Hedda Gabler” de: Henrik Ibsen în regia lui Botond Nagy este un spectacol care ne ia de mână și ne trezește la realitate. Ne face cunoștință cu universul care ne înconjoară, dar pe care îl negăm, fiindcă este nu doar urât, ci și dureros. Temele sunt aceleași de milenii: complexitatea și fragilitatea relațiilor interumane, blândețea și vulnerabilitatea oamenilor, violența care se ascunde în viețile noastre de zi cu zi, erosul și manipularea. Pornind de la aceste subiecte, regăsim în scenă un spațiu atemporal, unde ne putem întâlni și confrunta propriii demoni. Nu există soluții realiste. Spectacolul este o instalație technopoetică. Un grup de creatori tineri. Energii proaspete. În distribuție sunt prezenți actorii: Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Cendana Trifan, Adrian Matioc, Diana Văcaru-Lazăr, Arina Ioana Trif, Cristina Ragos.

În spectacolul ”Domnul Ibrahim și florile din Coran”, în regia lui Anne Bourgeois, Éric-Emmanuel Schmitt  & Théâtre Rive Gauche aduc în atebție o poveste petrrecută în Parisul anilor ’60, unde Momo, un băiat evreu de 12 ani, se împrietenește cu bătrânul arab de la băcănia de pe Rue Bleue, în încercarea de a fugi de o familie neiubitoare. Dar aparențele sunt înșelătoare: dl. Ibrahim nu e arab, Rue Bleue nu e albastră, iar viața obișnuită de zi cu zi nu e așa obișnuită pe cât pare… Aceasta este povestea înduioșătoare și ilară a unui băiețel onest și a băcanului arab de pe strada sa. Cum poți fugi de singurătate și de blestemul ghinionului? Cum poți învăța să zâmbești? Acesta e o poveste care a cutreierat lumea în lung și în lat, fiind publicată în 50 de țări, pusă în scenă în tot atâtea limbi, studiată la facultăți și în licee. Istoria își recapătă suflul în această piesă interpretată excepțional de autorul său.

***

Abonamentul lunii septembrie include spectacolele: „Hedda Gabler”, „Domnul Ibrahim și florile din Coran”, „Trei surori”, „Visul unei nopți de vară”, „Uncanny Valley”, „Necunoscuta cunoscută”, „Puzzle”, „Macbeth”, „Pardes”/„Grădina Paradisului” și  „Cerere în căsătorie”. Abonamentul pentru 1 lună costă 49 lei și include 10 spectacole. Abonamentul este valabil de la data activării lui, prin introducerea codului de abonat în câmpul AUTENTIFICARE și până în ultima zi calendaristică a lunii de autentificare. Spectacolele pot fi vizionate oricând și de oricâte ori în perioada de valabilitate a abonamentului.

În baza abonamentul trimestrial, pot fi vizionate spectacolele: „Conferința iraniană”, „Călătoriile lui Gulliver”, „Yellow ”, „Trei surori”, „Maestrul dansului”, „Ceea ce ziua datorează nopții”, „Tattoo”, „Visul unei nopți de vară”, „Cerere în căsătorie”, „Uncanny Valley”, „Necunoscuta cunoscută”, „Puzzle”, „Macbeth”, „Pardes”/„Grădina Paradisului”, „Hedda Gabler” și „Domnul Ibrahim și florile din Coran”. Abonamentul pentru 3 luni costă 89 Llei și include 16 spectacole. Abonamentul este valabil de la data activării lui, prin introducerea codului de abonat în câmpul AUTENTICARE și până în ultima zi calendaristică a celei de-a treia luni de autentificare. Spectacolele pot fi vizionate oricând și de oricâte ori în perioada de valabilitate a abonamentului.

Platforma de video-on-demand Scena Digitală, distinsă cu premiul special UNITER, poate fi accesată pe bază de abonament sau bilet individual. Detalii despre bilete și abonamente sunt disponibile pe site-ul www.scena-digitala.ro.