Alpinistul petroșenean Adrian Ahrițculesei a ajuns în tabăra de bază ”Everest Camp” din Himalaya

Alpinistul petroșenean Adrian Ahrițculesei a ajuns în tabăra de bază ”Everest Camp” din Himalaya

Alpinistul Adrian Ahrițculesei din Petroșani, care a pornit la jumătatea aceastei luni în cea mai ambițioasă expedieție sportivă a viații sale, în care și-a propus să urce pe cel mai înalt vârf momtan al lumii, EVEREST, a ajuns duminică, 21 aprilie 2024 în tabăra de bază (Everest Base Camp) din Munții Himalaya, situată la 5380 de metri altitudine.

De aici, alipinistul român va face o serie de trasee dusîntors, la peste 6000 m, apoi la 7000 m, pentru a se acomoda cu condițiile de viață la astfel de altitudini. Acesta are la dispoziție o perioadă de circa 30 de zile pentru acomodare și, mai apoi, pentru a ”ataca” Vârful Everest, cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8848 m deasupra nivelului mării, misiune pentru care Adrian Ahrițculesei speră să aibă de partea sa, pe lângă o bună formă fizică și psihică, o vreme bună pentru cucerirea acestei redute.

Până acum totul a decurs ”ca la carte” în această expediție a sportivului din Valea Jiului. Întreaga durată a experiției în Himalaya a lui Adrian Ahrițculesei este estimată să se desfășoare până în jurul datei de 1 iunie 2024. 

”Iniţial am dorit să încerc cu un vârf mai mic de 8.000 de metri. Apoi, după ce m-am gândit mai bine, mi-am spus că, dacă tot încerc şi fac un efort, in­clusiv financiar, ce-ar fi să urc pe cel mai înalt vârf și așa am ajuns în fața acestei provocări, de a cuceri Everestul. Știu că nu e ușor deloc, cunosc toate riscurile pe care le implică acest proiect și m-am pregătit intens, și fizic dar și psihic, pentru această expediție. Voi fi nevoit să-mi car singur echipamentul și hrana, asta însemnând un bagaj de circa 30 kg. O mare încercare este și diferența de altitudine: imaginați-vă că plec de la 7900 m și punctul final este 8848 m. Pe traseu sunt blocuri imense de gheață, printre care trebuie să te strecori cu atenție, pentru că ele sunt mișcătoare și sunt situații unde nu poți înainta mai mult de un metru pe zi. Evident, voi avea și tuburi de oxigen”, spune Adrian Ahrițculesei.

Adrian Ahrițculesei pornește în expediția ”Everest 2024” în echipă cu alți 5 alpiniști ruși, împreună cu care formează echipa ”Everest Team 2024-Club 8000” care va încerca să-și înscrie numele pe lista scurtă a sportivilor care reușesc performanța de a urca pe ”Acoperișul lumii”.

Acesta și-a propus să atingă acest obiectiv suprem al carierei sale într-un an 2024 în care se împlinesc două decenii de când primul alpinist român, Constantin Lăcătușu, a reușit performanța de a ajunge pe Everest, precum și un secol de când Petroșaniul a fost declarat oraș. ”Sunt două repere istorice care mă motivează și în cinstea cărora doresc să realizez această performanță sportivă fără precedent pentru un sportiv din Valea Jiului și din județul Hunedoara. Am încredere în forțele mele, sunt oprimist, voi face tot ce ține de mine, însă cu riscuri minime, să reușesc această mare performanță: cucerirea Everestului!” a mai spus Adrian Ahrițculesei.

Succes, Adrian !