Scrisoare deschisă a suporterilor CS Minerul Lupeni / Arbitrul Bădărău ”om rău” și drumul de la sportivitate la răzbunare

Scrisoare deschisă a suporterilor CS Minerul Lupeni / Arbitrul Bădărău ”om rău” și drumul de la sportivitate la răzbunare

Ca suporteri ai echipei Minerul Lupeni, ne exprimăm în mod public indignarea față de atitudinea arbitrului Bădărău – om rău, delegat de FRF să arbitreze meciul de fotbal dintre Minerul Lupeni și Jiul Petroșani, din 31 iulie 2024, meci contând pentru turul I al Cupei României-Betano la fotbal.

Din pricina acestui arbitru, ceea ce ar fi trebuit să fie un meci de fotbal care să contribuie la recâștigarea suporterilor pe stadioanele de fotbal ale Văii Jiului, odată cu șansa reeditării după 15 ani a unui derby între echipele de fotbal Jiul Petroșani și Minerul Lupeni, s-a transformat într-o totală dezamăgire generată de o permanentă hărțuire a jucătorilor echipei noastre de către arbitrul Bădărău și într-un arbitraj total incorect al acestuia.

Nu există o altă explicație pentru faptul că, așa cum am constat și după revederea imaginilor filmate ale acestei partide, arbitrul a părut mai degrabă al doisprezecelea jucător al echipei oaspete. Atitudinea sa din teren și atitudinea față de jucători a fost una absolut incalificabilă, fapt demonstrat pe de o parte de cele 10 cartonașe galbene și 2 roșii date jucătorilor de la Minerul Lupeni, atacul verbal repetat la adresa acestora (”Băi, sunteți niște penibili!” ori „Luați, băi, niște popcorn, că voi rămâneți aici și pe mine o să mă vedeți la DIGI”) sau chiar unele înjurături care nu pot fi reproduse aici, adresate jucătorilor. Tot așa cum greu de înțeles este și de ce acest arbitru a refuzat să „fluiere” două henț-uri clare (unul chiar în careu) ale jucătorilor de la echipa oaspete, iar în pauza din prelungiri acesta a stat de vorbă amical, chiar familiar, cu jucătorii de la echipa oaspete, lucru nepermis pentru un arbitru obiectiv și neutru.

Ceea ce este îngrijorător este faptul că această atitudine a acestui arbitru față de echipa Minerul Lupeni în meciul cu Jiul Petroșani nu este o simplă întâmplare, ci o recidivă după ce același arbitru Bădărău a avut o atitudine incalificabilă față de sportivii echipei Minerul Lupeni și la meciul disputat în campionatul județean cu Aurul Brad.

Așa cum s-a exprimat și primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță credem că atitudinea arbitrului Bădărău ar putea fi o răzbunare a acestuia față de reproșurile pe care cu toții i le-am adus la acel meci, criticând modul de arbitraj vădit părtinitor de la meciul cu Aurul Brad. Pentru că atitudinea sa a fost una vădită împotriva echipei noastre la meciul decisiv pentru câștigarea campionatului județean pe care l-am disputat cu Aurul Brad, în care ne-a anulat chiar și un gol perfect valabil, l-am apostrofat pe arbitrul Bădălău solicitându-i să-și respecte statutul de arbitru și să conducă jocul în mod corect, nepărtinitor. Suntem convinși că atitudinea sa de la meciul cu Jiul s-a dorit a fi și o răzbunare pentru faptul că CS Minerul Lupeni a solicitat AJF să nu-l mai delege pe acesta la nici un meci al echipei noastre.

În ciuda acestei solicitări, FRF l-a delegat pe Bădărău „om rău” pentru a arbitra meciul cu Jiul Petroșani, oferindu-i acestuia oportunitatea răzbunării. Am văzut cu toții cum acest arbitru ne-a hărțuit echipa în mod excesiv, atât verbal, certându-i permanent pe jucătorii echipei noastre, cât și prin ușurința cu care i-a sancționat la fault, inclusiv prin cele 10 cartonașe galbene și două cartonașe roșii care au lăsat echipa Minerul Lupeni în dezavantaj numeric pe teren. Este evident faptul că am pierdut acest meci din cauza arbitrajului dezastruos prestat de arbitrul Bădărău care, în opinia noastră, nu are ce căuta pe terenul de fotbal!

Dezamăgirea este cu atât mai mare cu cât, în dorința de a reda publicului plăcerea spectacolului-fotbalistic, la Minerul Lupeni s-au investit miliarde de lei în fiecare an, s-a construit o echipă ai cărei fotbaliști trăiesc din plin bucuria de a juca în fața suporterilor și a fost construită o galerie frumoasă, numeroasă și activă, în rândurile căreia aproape jumătate din membri sunt copii și femei. Minerul Lupeni a reușit performanța de a readuce astfel la stadion circa 3000 de spectatori la fiecare meci disputat acasă și câteva sute aproape la fiecare meci disputat în deplasare. Și a reușit să elimine limbajul licențios din vocabularul sportiv al suporterilor. Cum să păstrăm însă acest trend, dacă bucuria de a vedea sport cu plăcere și cu sportivitate pe terenul de joc este știrbită de atitudinea total nesportivă a unui asemenea arbitru? Nu e admisibil să-ți bați joc de mii de oameni, în felul în care a făcut-o arbitrul Bădărău, fără a avea parte de consecințe. Nu știm cum vom putea ține în frâu revolta suporterilor față de asemenea atitudini incalificabile a unui om de sport. Credem că AJF și FRF trebuie să ia atitudine și să elimine din arbitraj astfel de personaje care nu fac altceva decât să stopeze dorința tinerilor de a juca fotbal și dorința publicului de a reveni pe stadioane. Împreună cu conducerea și finanțatorii echipei Minerul Lupeni, ne gândim la modul cel mai serios dacă locul nostru este într-o astfel de lume a fotbalului și dacă nu cumva se impune să renunțăm. Câtă vreme există astfel de oameni în arbitraj, să nu ne mirăm că tribunele stadioanelor se golesc și să nu ne mirăm de ce copiii și tinerii nu mai vin să joace fotbal.

Altminteri, excluzând arbitrajul incalificabil prestat de arbitrul Bădărău „om rău”, la meciul nostru cu Jiul Petroșani, trecând chiar și peste faptul că acesta a fost net de partea echipei din Petroșani, meciul a fost unul frumos, grație jucătorilor de pe teren, astfel încât, cu sportivitatea care caracterizează mulțimea suporterilor Minerului Lupeni, felicităm echipa Jiul Petroșani pentru victorie și calificare. Însă ne-ar fi plăcut ca acest lucru să se întâmple în mod corect, exclusiv sportiv, nu cu sprijinul unui arbitraj incorect, răzbunător.

Nu suntem dezamăgiți de jocul de pe teren, așa cum nu am fost și nu suntem dezamăgiți de rezultat (la urma-urmei, în sport uneori câștigi, alteori mai și pierzi!), dar nu putem accepta modul în care am fost „furați” și ridiculizați de un om rău, de un om nepotrivit pus de FRF într-un loc nepotrivit și necuvenit.

Cu firească dezamăgire, dar și cu încrederea că reconstruirea fotbalului românesc nu ține doar de jucători, antrenori și conducători de cluburi, ci și de cei care trebuie să observe și să sancționeze atitudini și acțiuni reprobabile ale unor arbitri precum cel incriminat aici de noi, solicităm factorilor responsabili ai fotbalului românesc (AJF, FRF, Autoritatea Națională pentru Sport) să ia atitudine.

Fotbalul românesc are nevoie de sportivitate și obiectivitate! Nu de răutate și atitudini revanșarde!

Hai, Minerul!

Suporterii CS Minerul Lupeni