Sărbătoare de suflet a comunității din Petroșani, de Sf. Maria, în munții Parâng

Sărbătoare de suflet a comunității din Petroșani, de Sf. Maria, în munții Parâng

Sărbătoarea Sfintei Maria, vremea bună, oferta de transport gratuit pe instalațiile de cablu și tradiționalul eveniment ”Nedeia Troiței” au fost ingredientele de succes ale unei zile frumoase pe care foarte mulți oameni din Petroșani și din toată Valea Jiului au ales să o petreacă în satul de vacanță din masivul Parâng.

Aici, în zona troiței care a fost ridicată cu ani în urmă la cota 1500 m, din respect pentru tradiție și pentru pasionații aventurilor montane, de către membri ai Asociației Petro Aqua din Petroșani, la inițiativa și cu sprijninul familiei Surulescu, sute de oameni și-au dat întâlnire pentru a petrece românește.

Petrecerea a fost, ca de obicei, precedată de un moment religios oficiat de părintele ortodox Gabriel Bulf. În predica sa, părintele protopop Gabriel Bulf a amintit despre semnificația acestei sărbători creștine și despre tradiția acestui eveniment, mulțumind tuturor celor care prin credință, prin trudă și prin bucurie au făcut posibilă această sărbătoare de suflet nu doar pentru comunitătea momârlanilor ce-și păstoresc aici turmele de oi și cirezile de vite, ci o sărbătoare a întregii comunități a Petroșaniului și a Văii Jiului.

Între timp, momârlani destoinici au pregătit bucate tradiționale la ceaun, toți participanții la acest eveniment fiind invitați, gratuit, la masă. În plus, la reușita deplină a evenimentului, au contribuit și tineri și talentați artiști din Valea Jiului, membri ai Asociației Culturale „Lirica”, asociație condusă cu pasiune, trudă și implicare de familia reputaților dascăli Tiberiu și Jana Coconeț, care au adus bucuria cântecului și jocului popular.

Evenimentul a fost organizat și în acest an de comun8tatea momârlanilor din Petroșani, cu sprijinul Primăriei și Consiliului local al municipiului Petroșani.