Invitație la Festivalul Pădurenilor „Drăgan Muntean” de la Poienița Voinii

Invitație la Festivalul Pădurenilor „Drăgan Muntean” de la Poienița Voinii

O nouă ediție a Festivalului Pădurenilor „Drăgan Muntean” va avea loc la finalul acestei săptămâni, mai exact în zilele de 24 și 25 august 2024 la Poienița Voinii, satul natal al apreciatului rapsod populare hunedorean Drăgan Muntean.

Evenimentul, ajuns la cea de-a XLIII-a ediție, este organizat de Consiliul județean Hunedoara, prin intermediul Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara și al Direcției Generale pentru Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara.

În cadrul acestui eveniment, publicul iyubitor de folclor autentic este invitat la o întâlnire cu muzica populară în decorul fascinant al Ținutului Pădurenilor, pe platoul de lângă casa marelui doinilor al pădurenilor Drăgan Muntean de la Poienița Voinii. Aici va avea loc, încă de sâmbătă, 24 august 2024, de la ora 18,00 o nedeie pădurenească traddițională în compania lui Cristian Tomoni & Formația urmată de un foc de tabără și un foc de artificii.

Duminică, 25 august 2024, de la ora 8,30 la Biserica ortodoxă din Poienița Voinii va avea loc slujba de sfințire a lăcașului sfânt ce poartă hramul ”Sf. Nicolae”, urmată de Sfânta Liturghie și de o slujbă de pomenire a fiului satului: Drăgan Muntean. Evenimentul religios va fi urmat de o întâlnire sub semnul culturii la Casa Memorială „Drăgan Muntean” unde se vor desfășura o serie de evocări ale personalității acestui mare rapsod popular și promotor al folclorului pădurenesc care a fost Drăgan Muntean, manifestare la care va susține o prelegere reputatul om cultură Rusalin Ișfănoni, iar Bogdan Toma (ucenic al lui Drăgan Muntean) și Ansamblul Leleșana vor susține un recital artistic.

De la ora 13,00, pe platoul de la Poienița Voinii, devenit punct de referință al spectacolului folcloric pădurenesc va avea loc un concert extraordinar în cadrul căruia vor urca pe scenă: Aurel Tămaș, Adrian Stanca, Oana și Raluca Stanca, Alin Pavelescu, Bogdan Toma, Mariana Suciu, Cristina Drăgulescu, Alin Ienciu, Carmen Muntean, Constantin Bogdan, Marcel Gavriluță, Mara Andraș, Maya Muntean, Vlad Toronilă, dar și Orchestra Ansamblului profesionist „Drăgan Muntean” din Deva (condusă de prof. Gheorghe Cîlțea), Fanfara din Ghelari și Ansamblul „Leleșana”. Prezintă: Ionuț Drăgotesc.

Participarea publicului la Festrivalul Pădurenilor „Drăgan Muntean” este liberă.