Tineri vulcăneni cu activitate sub semnul excelenței, distinși cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Vulcan

Tineri vulcăneni cu activitate sub semnul excelenței, distinși cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Vulcan

O inițiativă lăudabilă a primarului municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, îmbrățișată de Consiliul local municipal dar și de întreaga comunitate locală, a adus în atenție încă o dată performanțele unor tineri vulcăneni ce stau sub semnul excelenței în educație și sport. Grație acestei inițiative, opt tineri vulcăneni, cu vârsta cupriinsă între 16 și 23 de ani au devenit „Cetățeni de onoare ai municipiului Vulcan”.

Acestora le-a fost conferită cea mai înaltă distincție publică pe care o poate acorda o autoritate a administrației locale „în semn de înaltă recunoștință pentru aportul adus la dezvoltarea municipiului Vulcan”, în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri, 23 august 2024 la sediul Primăriei. La eveniment au luat parte, alături de primarul Cristian Merișanu, viceprimarul Malvine Socaci și secretarul Mihaela Rogobete, consilierii locali Pompiliu Barbu, Dan Petculescu și Daniel Lehăceanu. Acestora le-a revenit privilegiul de a înmâna titlurile de „Cetățean de onoare al municipiului Vulcan” unor sportivi de excepție cum sunt Beatrice Mikloș, Timeea Alina Ștefănescu, Diana Silvana Petculescu, Anamaria Mihaela Grigore, Bogdan Ștefan Câmpan, Darius Antonio Spiridon, dar și pilotului militar Răzvan Andrei Ciobanu. Acestora li se adaugă și Amira Abugararah, tânăra studentă admisă la Harvard (cea mai prestigioasă universitate din lume), căreia titlul de cetățean de onoare i-a fost înmânat cîteva zile mai devreme, având în vedere că aceasta a plecat zilele trecute în SUA.

Ceremonia a fost una, în mod firesc, deosebit de emoționantă, fapt recunoscut chiar și de primarul Cristian Merișanu, care a ținut să explice că „emoția este cu atât mai mare cu cât este pentru prima oară în istoria Vulcanului, când conferim această cea mai înaltă distincție a municipalității, unor tineri din comunitatea noastră, al căror CV este unul absolut impresionant.” Primarul municipiului Vulcan s-a declarat el însuși onorat de faptul că din această comunitate relativ mică a Văii Jiului s-au ridicat, în ultimii ani, acești tineri care, prin performanțele lor în sport și educație, fac astăzi cinste în lume nu doar acestui municipiu, ci României. „Vă felicit pentru tot ceea ce ați reușit să faceți până acum și sunt sigur că drumul pe care-l veți avea în continuare va sta tot sub semnul performanței și al excelenței. Îmi doresc să purtați cu mândrie acest titlu conferit de comunitatea vulcăneană în semn de recunoaștere a excelenței ce vă caracterizează și, chiar dacă veți adăuga la CV-ul vostru diplome și medalii mult mai prețioase, să nu uitați niciodată că sunteți cetățeni de onoare ai municipiului Vulcan, să fiți ambasadori ai noștri pretutindeni pe unde veți merge și să purtați mereu cu cinste și onoare acest titlu pe care vi-l îmcredințăm cu deplina convingere că îl meritați din plin”, a spus primarul Cristian Merișanu.

Adevărul din spatele acestor cuvinte este confirmat de o succintă trecere în revistă a performanțelor realizate până acum de tinerii și valoroșii cetățeni de onoare ai municipiului Vulcan.

BEATRICE MIKLOȘ este, la 21 de ani, maestru al sportului, cu zeci de titluri naționale și laureată a altor zeci de competiții naționale la tir cu arcul, deținătoare a numeroase recorduri naționale, campioană mondială pe echipe și medaliată cu bronz la C.M. din SUA (în 2022), campioană europeană la individual și pe echipe în 2021 (titluri obținute în Croația), vicecampioană europeană pe echipe în 2023 (în Italia), participantă la Jocurile Europei de la Minsk (în 2019) și componentă a lotului olimpic și național de tir cu arcul. Este, de asemenea, studentă concomitent la Facultatea de Psihologie și Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj.

TIMEEA ȘTEFĂNESCU are doar 18 ani dar deja este multiplă medaliată cu aur, argint și bronz la campionatele naționale și Cupa României la Kempo, Full-Kempo, K1, Submission și Knockdown (în perioada 2017-2024), triplă campioană europeană (în 2022 – Turcia) și triplă campioană mondială (în 2023 – Portugalia) la kempo, dublă campioană europeană și vicecampioană europeană la Kempo în 2023 și vicecampioană mondială și medaliată cu bronz în 2024. La aceste titluri se adaugă numeroase concursuri și cupe internaționale câștigate sau la care, după caz, a urcat pe podium.

MIHAELA ANAMARIA GRIGORE, în vârstă de 20 de ani, este una dintre cele mai valoroase sportive din cadrul naționalei de handbal a României. Aceasta și-a început cariera sportivă la Vulcan, la vârsta de 7 ani, iar la vârsta de 12 ani a fost cooptată la Centrul de excelență în handbal de la Brașov. În prezent este sportivă a echipei de handbal din Rm. Vâlcea și membru de bază al naționale României la această disciplină sportivă. Între rezultatele notabile ale carierei sale se numără prezența în lotul național de juniori și seniori, participant la Campionatele Mondiale din Macedonia de Nord (2022 și 2024), la Campionatele Europene de juniori și seniori (2022 și 2023), respectiv la Campionatul Național de Tineret. Evoluția sa i-a adus de nenumărate ori titlul de cel mai bun inter stâng sau chiar de jucător al meciului în partide decisive ale echipei României. Este, de asemenea, studentă a Facultății de Educație Fizică și Sport de la Craiova.

SILVANA PETCULESCU a adunat, la vârsta de 17 ani, o salbă întreagă de premii, medalii, titluri naționale și internaționale la competițiile de șah la care a fost prezentă, atât ca reprezentant al CS Mihai Viteazu din Vulcan, cât și CSȘ Timișoara. Printre cele mai importante premii ale sale se numără titlul național școlar (obținut în 2016), la care se adaugă alte titluri naționale și clasări pe podium la competiții naționale similare (în perioada 2017-2024) precum și titlul de vicecampioană europeană (obținut în 2017) fiind participantă la alte campionate europene și mondiale (în perioada 2017-2024), iar cariera sa în „sportul minții” este în plină ascensiune.

BOGDAN ȘTEFAN CÂMPAN este, la 16 ani, cel mai tânăr cetățean de onoare al municipiului Vulcan. Rezultatele care-l recomandă sunt însă unele absolut impresionante, răsplătind munca depusă în artele marțiale încă de la vârsta de 4 ani. În perioada 2022-2024 a obținut 6 medalii de aur, una de argint și una de bronz la Campionatele naționale de Kempo (pe diverse stiluri ale acestui sport). În 2023 a fost medaliat cu argint la Campionatul European de kempo din Turcia, iar în acest an, tot în Turcia a obținut două titluri de vicecampion mondial.

DARIUS ANTONIO SPIRIDON are, la rândul său, doar 16 ani, însă rezultatele sale în competițiile naționale și internaționale de kempo sunt de mare anvergură. Astfel, acesta este multiplu medaliat cu aur și argint la Campionatele naționale de K1, Full-Kempo, De Gi, No-GI și Submission (în perioada 2022-2024), medaliat cu aur la C.N. Sanda Wushu Kungfu (în 2024) și cu argint la Cupa României (în 2022). Participarea sa, în premieră, la competițiile internaționale i-au adus anul acesta o medalie de argint și una de bronz la Campionatele Mondiale de K1 din Turcia.

Având în vedere faptul că performanțele obținute în sport de acești excepționali tineri vulcăneni poartă, pe lângă strădaniile și munca desfășurate pe terenurile și în sălile de sport și amprenta antrenorilor coordonatori, Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan a decis să acorde o diplomă de excelență și reputaților antrenori Florin Radu Mârza (arte marțiale), Dorian Petculescu (șah), Elvis Stan (handbal) și Zoltan Mikloș (tir cu arcul).

Dincolo de performerii sportului vulcănean, pe lista tinerilor de excepție al Vulcanului distinși cu titlul de „Cetățean de onoare” ai localității se numără alți doi tineri ale căror performanțe au atins cote înalte în domeniul educației.

Astfel, primarul Cristian Merișanu a adus în atenție faptul că tânărul ofițer de 23 de ani RĂZVAN ANDREI CIOBANU (fost absolvent al Școlii gimnaziale nr. 5 Vulcan), a reușit după finalizarea studiilor la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazu” din Alba Iulia (în 2020) și Academiei Forțelor Aeriene de la Brașov (2023) să fie admis în programul internațional de pregătire al piloților NATO din SUA, unde se pregătește să devină pilot inclusiv pentru noile avioane militare F16.

Similar, AMIRA ABUGARARAH a finalizat de curând studiile liceale, parte din acestea la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” Vulcan, dar și în Statele Unite ale Americii. Cunoscută în comunitatea tinerilor vulcăneni pentru implicarea sa activă în diverse activități de voluntariat derulate sub emblema Crucii Roșii, dar mai ales ca președinte al Consiliului Județean al Elevilor Hunedoreni, Amira Abugararah a fost admisă, la finalul studiilor liceale, în cadrul a două valoroase universități americane, aceasta optând să-și continue studiile la Harvard, cea mai prestigioasă universitate din lume.

Toți cei 8 tineri distinși cu titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Vulcan” s-au declarat onorați de această recunoaștere a activității lor în comunitatea locală căreia îi aparțin, iar viceprimarul Malvine Socaci i-a încurajat să nu se oprească din drumul lor, ci să ridice și mai sus ștacheta propriilor realizări, despre care spune că sunt o mândrie a întregii comunități locale din municipiul Vulcan.

Tuturor, felicitări!