Pentru autoritățile publice locale din municipiul Lupeni, felul în care localitatea este văzută de locuitori dar și de numeroșii turiști care o vizitează, devine unul din ce în ce mai esențial. În acest context, primarul Lucian Resmeriță spune că fondurile europene pe care Primăria Lupeni a reușit deja să le acceseze, cele care vor putea fi accesate în Programul pentru Tranziție Justă dar și cele care sunt anunțate în pentru viitorul exercițiu bugetar european, constituie tot atâtea oportunități prin care pot fi realizate investiții care să contribuie la schimbarea radicală în bine a imagini localității.
Primarul Lucian Resmeriță spune că în acest moment sunt deja pregătite o serie de proiecte finanțate prin programul destinat regenerării urbane, derulat prin ADR Vest. Spre exemplu, unul dintre acestea vizează modernizarea întregului areal din zona de agrement de la Brăița. ”Este vorba despre toată zona cuprinsă între stația de plecare a telegondoloei spre Straja, Bazinul de înot și zona de parcare, zonă care este cuprinsă integral pe un proiect de regenerare urbană. Ce înseamnă acest lucru? Practic, zona de la agrement își va schimba radical înfățișarea, urmând să devină într-un fel un nou, mare și frumos parc situat la baza stațiunii Straja. Vorbim însă de un parc mult mai complex decât ceea ce avem deja pe raza municipiului Lupeni. Asta înseamnă că, pe lângă zone verzi, cu alei pietonale și mobilier specific, pe lângă locuri de joacă pentru copii, vom avea acolo terenuri de sport (terenuri de tenis de câmp, terenuri de forbal etc.), vom avea o fântână arteziană, vom avea o alee de promenadă pe malul pârârului Brăița, vor fi o serie de poduri peste apă”, explică primarul Lucian Resmeriță.
Acesta spune că proiectul pe regenerare urbană este însă și mai ambițios, el presupunând pe lângă cele menționate anterior și o extensie în alte zone de interes public din oraș, cum sunt faleza de la Brăița și zona de la monumentul Lupeni 29. ”Faleza de la Brăița este un proiect despre care eu am mai vorbit și pe care îmi doresc foarte mult să o punem în valoare. Noi ne-am propus să facem acest lucru încă de acum câțiva ani, am și alocat fonduri de la buget în acest scop, însă a venit pandemia și am fost nevoiți să mutăm acei bani de la investiții la sănătate, pentru a putea asigura serviciile necesare pentru bolnavii covid care veneau la spital, la vremea respectivă. Până la urmă este bine că am procdat așa, deoarece chiar dacă am amânat puțin proiectul, pe această nouă axă de finanțare din bani europeni am reușit să obținem o sumă mult mai mare decât ceea ce am putut noi aloca, inițial, de la bugetul local, astfel încât investițiile pe care le-am gândit și pentru această zonă vor fi și mai numeroase dar și mai spectaculoase. Al treilea obiectiv pe care-l avem în proiectul pe regenerare urbană, este zona din jurul Monumentului Lupeni 29 de lângă Spital, zonă care va fi reabilitată în totalitate și care va deveni un reper de maxim interes pentru orașul nostru, așa cum, de altfel, trebuie să fie”, spune primarul Lucian Resmeriță.
Întregul proiect este estimat la aproximativ 15 milioane de euro. În prezent se lucrează la proiectul tehnic, care reprezintă documentul în baza căruia se organizează licitația pentru desemnarea antreprenorului astfel încât anul viitor lucrările să fie măcar începute, dacă nu chiar finalizate.
Și, pe lângă acesta, alte și alte proiecte care vizează, pe de o parte, dezvoltarea, pe de altă parte, schimbarea imaginii municipiului Lupeni, se află deja în diferite stadii de implementare, iar altele sunt în pregătire pentru accesarea axelor de finanțare viitoare pe care le vor lansa organismele financiare europene. Numai în acest moment, la Lupeni sunt deja contractate în mod direct, de către Primăria Lupeni, proiecte europene ce însumează peste 60 de milioane de euro.