Despre PORTO KASTIKI celebra plajă a Lefkadei, una din superbele insule greceşti de la Marea Ionică, auzisem doar că, potrivit statisticilor, a fost declarată în 2014 drept destinaţia turistică numărul unu din Europa. Aşa cum auzisem şi despre faptul că tot mai mulţi români aleg Grecia drept destinaţie pentru vacanţa de vară, în primul rând pentru plajele sale desprinse parcă din poveste.
Cu un efort rutier de 1200 de kilometri, prin drumurile lungi şi pustii ale Bulgariei, dar și pe una dintre cele mai frumoase autostrade din Europa, Egnatia Odos, care traversează Grecia de la Est la Vest, unind Salonicul cu vechea capitală a Epirului, Ioannina, şi, mai apoi, prin tunelul care trece pe sub mare, am ajuns şi noi pe insula grecească Lefkada, paradisul plajelor exotice din Europa.
Întreaga insulă este înconjurată de plaje înguste de pietriş sau nisip fin, dar care îţi taie respiraţia prin frumuseţe. Aici poţi admira în deplina lor măreţie munte, nisip, cer şi mare. Străzile, parcările, forfota tavernelor rămân undeva în urma noastră, iar noi ne putem bucura pe deplin de spectacolul naturii. Toate plajele din jurul insulei sunt demne de vizitat şi admirat, dar una dintre cele care ne-a impresionat cel mai mult este Porto Katsiki.
După un drum de coastă îngust dar spectaculos, străjuit de plantaţii de măslini şi lămâi, am poposit la primele ore ale dimineţii la celebra plajă. Am admirat-o mai întâi de sus. Era albastră cum nu am crezut că poate fi marea. Mai albastră decât cerul… De fapt, de sus, nici nu mai ştiai care este marea şi care este cerul. Am coborât optzeci de trepte tăiate în piatra muntelui. De obicei se spune că spre Paradis se urcă, dar noi le-am coborât. În faţa ochilor ne aştepta plaja şi marea. O plajă naturală, fără şezlonguri, fără terase, fără comerciaţi ambulanţi, o plajă frumoasă şi sălbatică în acelaşi timp, dar generoasă cu toţi vizitatorii.
Aparatul de fotografiat şi vorbele nu pot surprinde decât o mică parte din acest colţ de rai. Aici marea, enervant de albastră, se sparge de ţărm în valuri albe de spumă. Poate că Afrodita s-a născut din spuma lor, sau poate că marea vrea doar să ne salute şi să ne aducă aminte că aici ea este stăpână. În acest colţ de rai, marea are miros de zăpadă proaspăt căzută. Înainte, de câte ori mă gândeam la mare aveam în nări miros de apă sărată şi scoici. Până la Porto Katsiki nu am ştiut că pe malul mării aerul poate avea aceaşi tărie şi prospeţime ca în vârful munţilor. Abia acum am înţeles de ce această plajă este atât de căutată de turiştii care vin aici fie cu maşina, fie cu vaporaşul, fie cu iahtul (după posibilităţi !) să se bucure pentru câteva ore de apă, soare, cer şi nisip.
Cei care aleg să-şi petreacă vacanţa pe frumoasa insulă Lefkada, nu regretă nici un moment alegerea făcută. Toate plajele din jurul insulei au o frumuseţe aparte, iar dacă accesul la unele dintre ele necesită un efort fizic substanţial, acesta este recompensat din plin de măreţia naturii.
Lângă Porto Katsiki, o altă plajă spectaculoasă este Egremni. De la parcarea amenajată undeva sus, pe coastă, trebuie să cobori până la mare, nu mai puţin de 250 de trepte. Paradisul este aici, după cum lesne vă puteţi imagina, mai greu accesibil vizitatorilor, dar “cazna” merită din plin. Mai greu este la urcare, când moleşiţi de soare şi atâta albastru, ai impresia că drumul este atât de lung de parcă ai urca în cer.
Cei mai mulţi turişti vin pe aceste plaje în ceasul dimineţii, dar mai câştigaţi sunt cei care aşteaptă răbdători şi cuminţi apusul soarelui. Pentru câteva minute, soarele aruncă flăcări roşii dintr-un albastru în alt albastru. Dintr-un cer în alt cer. Sau, dacă vreţi, dintr-o mare în altă mare, pentru că totul devine la un moment dat confuz. E prea mult albastru. Albastru de Lefkada, la fel cum noi, românii, avem albastru de Voroneţ. Din când în când, câte un vas de croazieră sau câte o barcă de pescari ce brăzdează linia orizontului ne întoarce în realitate din fantastica comuniune a cerului cu marea.
Urcăm treptele înapoi. Ar trebui să vizităm o altă plajă spectaculoasă, dar renunţăm. Prea mult rai într-o singură zi, strică. Vrem să aşezăm pe îndelete în suflet imaginile celor două şi vrem să mai revenim încă o dată la Porto Katsiki şi Egremni, de data acesta urmând croaziera pe mare, cu vaporul. De-a lungul celor 35 de kilometri de coastă, Marea Ionică, superbul ochi de mare al Mediteranei, a construit zeci de plaje, săpând în roca albă a insulei golfuri a căror frumuseţe te lasă cu gura căscată. Perkoulia, Milos, Agios Nikitas, Kathsima, Gaidaros, Avali, Kavalikefta, Megali, Gialos, Agiofli sau Aflteli fiind doar câteva dintre acestea.
Poate acesta este şi motivul pentru care magnatul grec Aristotelis Onasis a cumpărat în imediata vecinătate a Lefkadei, propria sa insulă, Scorpio, unde locuiesc în prezent copiii ultimei sale soţii, nu mai puţin celebra fostă primă doamnă a Statelor Unite Jaquellin Kenedy Onasis. Sau poate tot acesta şi motivul pentru care poetul naţional al grecilor, Aristotelis Valaoritis şi-a desăvârşit opera literară pe o altă insuliţă din apropierea Lefkadei – Madouri. Ca să nu mai vorbim de faptul că tot aici, lângă Lefkada, în micuţa insulă Ithaka, Homer şi-a plasat subiectul frumoasei poveşti de dragoste a lui Ulise şi a Penelopei.
Părăsim vestul insulei şi ne îndreptăm spre est, în staţiunea Nydri, cea mai cunoscută stațiune din Lefkada, un fost sat de pescari, devenit principalul port al insulei. Ne întoarcem pe acelaşi drum cu curbe strânse, ca-n filme, şi ne oprim de mai multe ori pentru a cumpăra de la producătorii greci mirodenii, miere de albine din cimbru sălbatic şi ulei de măsline.
E vară, e soare, e vreme de plajă. Bucuraţi-vă de toate acestea la o baie de mare la Porto Katsiki, în insula grecească Lefkada, pe cea mai frumoasă plajă a Europei.