Lucian Resmeriță – omagiu pentru cetățeanul de onoare Tatiana Stepa

Home Cultură Lucian Resmeriță – omagiu pentru cetățeanul de onoare Tatiana Stepa
Lucian Resmeriță – omagiu pentru cetățeanul de onoare Tatiana Stepa

După succesul înregistrat de recitalul de folk care a avut loc la finele săptămânii trecute la Lupeni, în memoria atistei Tatiana Stepa, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță l-a invitat astăzi la sediul Primăriei din localitate pe fiul artistei, apreciatul solist folk lupenean Cătălin Stepa, pentru a definitiva un proiect menit să-i confere Tatianei Stepa locul binemeritat în comunitatea locală a Lupeniului.

“Astăzi am înmânat domnului Cătălin Stepa, Placheta de Cetățean de Onoare al Municipiului Lupeni, conferită Post Mortem Doamnei Tatiana Stepa, artistul care a făcut cinste, prin muzica sa și prin atitudinea sa, întregii comunități locale din municipiul Lupeni”,  a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Tatiana Stepa a devenit Cetățean de onoare al municipiului Lupeni încă de anul trecut, în urma unei decizii adoptate în acest sens, în unanimitate, de Consiliul local Lupeni, la propunerea fostului primar Cristian Resmeriță.

Tatiana Stepa s-a născut în municipiul Lupeni, la 21 aprilie 1963. Cariera sa muzicală a început încă de la grădiniță, unde a urmat cursuri de balet, vioară și pian. În perioada adolescenței, la „Liceul de Arhitectură” din București  a făcut cunoștință cu muzica folk, aceasta urmând să-i marcheze apoi, definitiv, cariera și viața.

A debutat pe scenă în septembrie 1982, pe stadionul din Făgăraș, în cadrul Cenaclului Flacăra, interpretânt o compoziție proprie pe versurile poetului Adrian Gavrilă – „Și-am să-mi fac o doină”. Tatiana Stepa a fost una din piesele de bază ale scenei folk din Cencalul Flacăra până la desființarea acestuia, în anul 1995, dar a revenit în 1992 în cenaclul ”Totuși Iubirea” condus de același poet Adrian Păunescu.  De-a lungul carierei sale, Tatana Stepa a participat la peste 2.000 de spectacole.

După interzicerea de către regimul comunist a Cenaclului Flacăra, r Tatiana Stepa a lucrat la Mina Lupeni, timp de 11 ani, la Mna Lupeni. A revenit pe scenă după decembrie 1989, mai întâi acasă, în Valea Jiului, mai apoi în toată țara, dar și în străinătate, susținând peste 1000 de concerte. La 46 de ani, în august 2009 avea să părăsească definitiv scena pe care a iubit-o atât de mult, fiind răpusă de o boală necruțătoare.

Muzica Tatianei Stepa stârnește însă și astăzi aceași vibrantă emoție, iar talentul său artistic este dus mai departe, în prezent, cu succes, de fiul său Cătălin Stepa, devenit una din vocile cele mai îndrăgite ale folkului românesc. Festivalul care îi este dedicat ”Cântec pentru prieteni” a ajuns anul acesta la ediția a VII-a, în ultimii doi ani, grație și interesului manifestat de autoritpțile locale din Lupeni, a revenit pe scena care i-a fost cea mai dragă: scena Palatului Cultural din Lupeni, un oraș pe care l-a iubit și l-a promovat ca un adevărat cetățean de onoare.