Condamnarea la închisoare a primarului Devei, dar şi un record mondial au marcat anul 2017 în județul Hunedoara

Home Stiri la zi Condamnarea la închisoare a primarului Devei, dar şi un record mondial au marcat anul 2017 în județul Hunedoara

Condamnarea la şase ani de închisoare cu executare a primarului municipiului Deva, Mircia Muntean, urmată de organizarea alegerilor anticipate, o serie de proteste în cadrul Complexului Energetic Hunedoara, închiderea unor mine, dar şi stabilirea unui record mondial de către înotătorul Avram Iancu se disting între evenimentele care au marcat anul 2017 în judeţul Hunedoara.

*** Anul a început cu mai multe proteste ale energeticienilor de la termocentrala Mintia şi ale minerilor de la exploatările Lupeni şi Vulcan, declanşate pe 3 ianuarie. Angajaţii erau nemulţumiţi de condiţiile de lucru, dar şi de o dispoziţie a conducerii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) prin care se stabilise ca personalul administrativ şi auxiliar să rămână acasă câte o săptămână, începând cu luna ianuarie. Conducerea companiei a motivat hotărârea luată afirmând că în acest fel se vor face economii, în condiţiile în care sindicatele au acuzat lipsa materialelor necesare pentru lucrul în subteran. Situaţia s-a calmat după trei zile pe parcursul cărora 15 lideri de sindicat din energie şi minerit s-au aflat în greva foamei, iar administraţia a renunţat la decizia de reducere a timpului de lucru.

Pe de altă parte, judecătorii Tribunalului Hunedoara au respins, la începutul lunii februarie, cererea CEH de intrare în insolvenţă, conducerea companiei apreciind că insolvenţa ar fi fost singura modalitate de prevenire a falimentului complexului.

*** Poliţiştii şi procurorii au continuat, în anul 2017, lupta împotriva căutătorilor de comori din zona cetăţilor dacice. În luna martie au avut loc 11 percheziţii la domiciliile unor persoane care trăiau în localităţi de la poalele Munţilor Orăştiei, cei vizaţi fiind bănuiţi de activităţi de braconaj arheologic în perioada anilor 2013 – 2015. După două zile, sub un pod din localitatea Orăştioara de Sus a fost găsit un vas din bronz, apreciat ca fiind din perioada dacică. Ulterior, s-a dovedit că obiectul fusese aruncat acolo chiar de un funcţionar al primăriei locale, care îl primise de la un cetăţean. Fără să-i cunoască valoarea istorică, funcţionarul a aruncat piesa din bronz la gunoi.

*** Cunoscut pentru performanţele sale din lumea sporturilor extreme, parapantisul Toma Coconea reuşea, la începutul lunii aprilie, să stabilească un nou record. În timpul unui antrenament efectuat în Nepal, Coconea a reuşit să zboare cu parapanta peste o sută de kilometri, la o altitudine de aproape 6.000 de metri. Din cauza vremii nefavorabile, Toma Coconea a fost nevoit să renunţe la ideea de a zbura mai sus de vârful Everest (8.848 m), sportivul declarând atunci că nu va abandona acest obiectiv.

*** Pe 22 aprilie, o puternică avalanşă petrecută în Căldarea Berbecilor, din Masivul Retezat, a dus la moartea a doi adolescenţi, de 13 şi 14 ani, care se aflau la munte cu un grup mai mare de turişti pentru un antrenament ca ghizi montani. Salvamontiştii susţineau atunci că au informat despre riscurile de avalanşă în Retezat, însă grupul ar fi ignorat avertizările specialiştilor. Alte cinci persoane au fost rănite în avalanşă.

*** O altă avalanşă a avut loc pe 1 decembrie, în Masivul Parâng, victimă fiind un bărbat din Bucureşti care plecase împreună cu prietenii spre Vârful Cârja (2.405 m).

*** Aflat la al cincilea mandat de primar al municipiului Deva, Mircia Muntean a fost condamnat, pe 24 aprilie, la şase ani de închisoare, cu executare, fiind acuzat de abuz în serviciu şi conducerea unui autoturism sub influenţa alcoolului. Mircia Muntean câştigase detaşat alegerile pentru Primăria Deva, în iunie 2016, după ce patru ani îndeplinise un mandat de deputat.

Câteva zile mai târziu, mandatul de primar interimar a fost preluat de social-democratul Ovidiu Moş, iar pe 5 noiembrie, în Deva, au fost organizate alegeri parţiale. În urma scrutinului, fotoliul de primar a revenit liberalului Florin Oancea, care a mai lucrat în administraţia publică locală timp de 12 ani, ca viceprimar.


Ulterior, pe 11 noiembrie, conducerea organizaţiei PSD Deva a fost dizolvată din cauza rezultatelor slabe obţinute în alegeri.

*** Sfârşitul lunii mai 2017 prilejuia deschiderea unei noi ediţii a Târgului European al Castelelor, manifestare dedicată promovării turistice. La Castelul Corvinilor din Hunedoara şi-au prezentat ofertele 29 de castele şi cetăţi din Europa, participanţii încercând să atragă vizitatori prin oferte şi programe adaptate locurilor.

*** Pe 20 iunie, bibliotecarul Avram Iancu, din Petroşani, pleca de la izvoarele Dunării într-o cursă prin care şi-a propus să străbată înot cei 2.860 de kilometri ai fluviului, până la vărsarea în Marea Neagră. După 89 de zile, Iancu a reuşit să-şi ducă proiectul la bun sfârşit, stabilind astfel un record mondial în domeniu pentru că pe tot parcursul Dunării a înotat doar în slip, fără să folosească labe de înot sau costum de neopren. Bărbatul se află la a doua performanţă în acest domeniu, după ce în august 2016 a reuşit să parcurgă Canalul Mânecii, la capătul a 18 ore de înot continuu.


*** Unul dintre cele mai puternice incendii din judeţul Hunedoara a izbucnit în luna septembrie la o fabrică de uleiuri esenţiale din municipiul Orăştie. O explozie produsă pe 12 septembrie într-o hală a întreprinderii a rănit cinci persoane, dintre care una, un bărbat de 27 de ani, a decedat ulterior din cauza arsurilor suferite. Incendiul s-a manifestat extrem de violent şi cu degajare mare de fum, populaţia din mai multe blocuri fiind evacuată de teama unor intoxicaţii. În ciuda importantelor forţe ale pompierilor mobilizate la faţa locului, focul a fost lichidat abia după o zi, timp în care hala de producţie, înaltă de cinci etaje, a ars aproape în totalitate. Incendiul a dus şi la poluarea râului care trecea prin apropierea fabricii.

*** Pe 25 septembrie, o hunedoreancă înregistra un nou record: alpinista Alexandra Marcu reuşea să cucerească vârful Chimborazo (6.268 m), din Munţii Anzi (Ecuador). Tânăra de 20 ani, din Deva, cunoscută pentru escaladarea celor mai înalţi vulcani din lume, încă de la 14 ani, a reuşit să ajungă în vârf la capătul unui efort de mai multe ore, pe o vreme foarte rece şi un urcuş pe o pantă extrem de înclinată.

*** După o perioadă de câţiva ani în care au lipsit accidentele colective de muncă din minele Văii Jiului, pe 5 octombrie, o porţiune dintr-o galerie a Minei Lupeni s-a surpat pe o porţiune de circa 10 metri. În zona accidentului se aflau 11 mineri, opt dintre ei reuşind să fugă şi să iasă la suprafaţă. Alţi trei au rămas blocaţi în subteran din cauza tonelor de cărbune care au obturat calea de acces. Unul dintre ortaci a decedat din cauza traumatismelor suferite, iar ceilalţi doi au fost scoşi din mină în urma eforturilor depuse de echipele de salvatori mineri care au lucrat la evacuarea cărbunelui din galeria prăbuşită. Ulterior, unul dintre minerii salvaţi a murit în spital.

La nicio lună de la acest eveniment, pe 30 octombrie se producea o explozie în subteranul Minei Uricani. Un miner a decedat, iar trei mineri au suferit arsuri pe mâini, faţă şi picioare.

*** La începutul lunii noiembrie, premierul Mihai Tudose şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, efectuau o vizită comună în judeţul Hunedoara. Cu acest prilej, cei doi demnitari au arătat că societatea Complexul Energetic Hunedoara reprezintă un obiectiv strategic pentru Sistemul Energetic Naţional, compania urmând să fie sprijinită printr-un program de investiţii necesare pentru retehnologizare, dar şi în ceea ce priveşte protecţia mediului.


*** Pe 28 noiembrie, Primăria Hunedoara a lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) licitaţia pentru lucrările de restaurare a Castelului Corvinilor. Investiţia are o valoare de 5 milioane de euro şi este finanţată din fonduri europene nerambursabile. Deschiderea ofertelor şi analiza acestora va avea loc în luna ianuarie 2018, iar semnarea contractului de proiectare şi execuţie ar putea să se deruleze în primăvara aceluiaşi an, au estimat autorităţile locale.

Sfârşitul lunii noiembrie a marcat şi câştigarea de către Consiliul Judeţean Hunedoara a unui important proiect de infrastructură, finanţat cu 35 de milioane de euro de Uniunea Europenă. Proiectul prevede modernizarea unei reţele de drumuri judeţene în lungime de 65,8 kilometri cunoscută sub numele de Culoarul Mureş Nord. Acesta străbate judeţul Hunedoara de la est la vest, urmând cursul râului Mureş, şi se poate constitui ca o reţea paralelă de transport între localităţile Gelmar şi Ilia.

*** Disponibilizările colective de personal în mineritul din Valea Jiului au continuat în luna decembrie, când de la minele Lupeni şi Lonea, ce aparţin de Complexul Energetic Hunedoara, au fost concediaţi 496 de mineri. Aceştia au beneficiat de plăţi compensatorii şi venituri de completare.


Tot în luna decembrie, activitatea de extracţie a cărbunelui din subteranul minelor Paroşeni şi Uricani s-a oprit definitiv. Cele două mine aparţin Societăţii Naţionale Închideri Mine Valea Jiului şi vor intra în programul de ecologizare şi închidere stabilit în conformitate cu notificările transmise Comisiei Europene. Activitatea la minele Paroşeni şi Uricani va continua în anii 2018 şi 2019 prin recuperarea şi scoaterea afară a echipamentelor care sunt în subteran şi pot fi valorificate. De asemenea, în următorii doi ani se vor pune în siguranţă zăcămintele de cărbune, vor fi drenate apele din galerii, astfel încât la finele anului 2019 şi începutul lui 2020 să poată fi oprită staţia principală de ventilatoare şi să se treacă la închiderea rampelor puţurilor şi a legăturilor subteranului cu suprafaţa. Ecologizarea terenurilor de la suprafaţă va începe în anul 2020.

AGERPRES