Scriitorul Valeriu Butulescu, aniversat la Petroșani de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”

Home Cultură Scriitorul Valeriu Butulescu, aniversat la Petroșani de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”
Scriitorul Valeriu Butulescu, aniversat la Petroșani de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”

Marile personalități ale județului Hunedoara, în orice domeniu s-au afirmat, se află în permanență în atenția Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva care, la împlinirea unor frumoase vârste, le oferă o biobibliografie realizată cu profesionalism, cu migală, dar și cu un puternic sentiment de prețuire. Ne bucurăm permanent de sprijinul generos al Consiliului Județean Hunedoara, astfel încât activitatea noastră se poate ridica la cote tot mai înalte.

Una dintre personalitățile marcante ale culturii din județului Hunedoara este scriitorul Valeriu Butulescu, un nume care este apeciat de iubitorii de cultură din județ, din țară și din lume.  În cinstea acestuia, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în ziua de 16 aprilie 2018, în Sala de Marmură a Primăriei Municipiului Petroșani, un eveniment cultural prilejuit de sărbătorirea poetului, traducătorului, publicistului Valeriu Butulescu la împlinirea vârstei de 65 de ani.

”Ne-a făcut o mare plăcere să-i urăm și să-i cântăm „La mulți ani!” împreună cu Corala „Sargeția”, sub bagheta dirijorului Nicolae Icobescu, care la finalul evenimentului a susținut un moment muzical. Acest moment aniversar ne-a oferit prilejul să-l felicităm din tot sufletul pe scriitorul Valeriu Butulescu și să-i dorim încă mulți ani dăruiți culturii”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.

În semn de prețuire și recunoștință, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a acordat domnului Valeriu Butulescu o Diplomă de Excelență pentru întreaga sa creație și activitate literară. Și tot cu acest prilej, Biblioteca Județeană i-a dăruit scriitorului din Valea Jiului biobibliografia cu titlul „Valeriu Butulescu – Perenitatea aforismului”. Această biobibliografie oferă în detaliu cele mai importante informații legate de viața și creația literară a scriitorului, aprecierile de care se bucură opera sa în țară și în lume. La elaborarea acestei lucrări, au contribuit, alături de managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densuşianu” Deva Hunedoara, Ioan Sebastian Bara, o echipă de oameni pasionați formată din Diana Trif, Ramona Toma, Diana Ferencz, Traian Morar, Carmen Popescu.

La evenimentul de la Petroșani, au rostit frumoase cuvinte de binemeritat elogiu adresat scriitorului Valeriu Butulescu, atât Ioan Sebastian Bara – managerul Bibliotecii județene, cât și oameni de cultură precum Elisabeta Bogăţan, Dumitru Tâlvescu sau Marian Boboc. Așa cum aprecieri au venit pentru maestrul Butulescu și din partea consilierului personal al primarului Tiberiu Iacob Ridzi – Adrian Nicolae David sau din partea fostului primar al municipiului Petroșani, din anii ’80 – Petru Barb.

”Pentru mine, marea surpriză a zilei n-a fost aniversarea nr. 65, (consumată scriptic acum trei luni), ci prezenţa la eveniment, a formidabilului cor „Sargeţia”, venit la Petroşani tocmai de la Orăştie. Muzica aceea înălţătoare, sub bagheta maestrului Nicolae Icobescu s-a ridicat ca un nimb al iertării. Greu de găsit cuvinte de mulţumire pentru aceşti artişti. Mulţumesc de asemenea tuturor participanţilor la eveniment”, a declarat scriitorul Valeriu Butulescu.

Nume binecunoscut în literatura română contemporană, Valeriu Butulescu este unul dintre cei mai importanți autori de aforisme din România și autorul român tradus în peste 50 de limbi, jucând rolul unui adevărat ambasador al României. Aforismele semnate Valeriu Butulescu se bucură de aprecierea unor nume sonore ale criticii literare, de la Alex. Ștefănescu la Cornel Moraru, de la Radu Ciobanu la Adrian Păunescu, de la Daniela Crăsnaru la Dumitru Hurubă și înșiruirea nu se oprește aici. La aceștia trebuie să adăugăm și zeci de nume de critici literari și scriitori din țările în care volumele lui Valeriu Butulescu s-au bucurat de un mare succes.

Ca autor de aforisme, dar și ca dramaturg și traducător, Valeriu Butulescu și-a atras aprecierea colegilor de breaslă și a criticilor literari, precum și admirația unui public avid de texte de bună calitate care să vină cu răspunsuri la numeroasele întrebări pe care ni le adresează viața în fiecare zi. Valeriu Butulescu știe să pătrundă în sufletul fiecărui cititor, știe să descifreze înțelesurile ascunse ale cuvintelor pe care le mânuiește cu o măiestrie demnă de toată admirația.