Londra a fremătat la sensibilitatea culturală venită din… Valea Jiului

Home Cultură Londra a fremătat la sensibilitatea culturală venită din… Valea Jiului
Londra a fremătat la sensibilitatea culturală venită din… Valea Jiului

Scriitoarea Ana Podaru a construit, în aceste zile, o veritabilă punte de legătură între cultura născută în Valea Jiului și publicul din Capitala Regatului Marii Britanii, odată cu evenimentul care a marcat o inedită lansare de carte a Anei Podaru în Manchester Square din Londra.

Apreciata poetă Ana Podaru (ale cărei versuri constituie astăzi nu doar emoționante texte de reflecție poetică, ci și texte de succes pentru melodiile unor compozitori și cantautori cunoscuți din România și, în mod special din Valea Jiului) a plecat din Vulcan (Valea Jiului), cu ani în urmă, la Londra, pentru a urma o carieră în profesia sa de asistent medical. Nu a uitat însă nici de români, nici de țara sa și de frumoasa limbă română, așa cum nu a uitat nici de pasiunea sa de-o viață: poezia.

Două din cele mai recente volume de poezie ale Anei Podaru, editate la Fundația Cultuală ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani, editură coordonată de cunoscutul critic literar Dumitru Velea, au fost prezentate vineri, 27 aprilie 2018, publicului britanic și diasporei românești din Anglia, în cadrul unui eveniment organizat și găzduit de Centrul Cultural Român de la Londra. După cum recunoaște chiar Ana Podaru, într-o postare pe pagina sa de facebook, lansarea de la Londra a volumelor de poezie ”Cad îngeri din icoane” și ”13 Ocrombrie rece-Icarii timpului”, a fost un real succes. Un succes la reușita căruia au contribuit, în egală măsură, români și englezi, iubitori de poezie și cultură românească. ”Multumesc organizatorilor, Annie Kendall-Schittek, prietenilor poeziei ce au fost prezenți, englezi, români. Mulțumesc gazdei, Nicolae Rațiu – directorul Romanian Cultural Center, scriitoarei de la USR – Ionela Flood. Mulțumesc celor veniți din România, să-mi fie aproape. Mulțumesc artistei Monica Țugulea, care a cântat la nai îngerește, dar și cu vocea ei minunată. Îi mulțumesc scriitorului Dumitru Velea pentru emoționantul mesaj și istoricului Costin Scurtu.  Mulțumesc celor de la Muzeul Militar Constanța și celor de la Astra Dobrogeană. Mulțumesc prietenilor că au făcut ca poezia mea să vibreze in inima Londrei. Vă iubesc!”, a scris Ana Podaru, după reușitul eveniment cultural de la Londra.

Despre acest inedit eveniment cultural ce construiește o punte de legătură între Valea Jiului și Londra, a scris cu multă emoție și jurnalista Ileana Firțulescu, a cărei viață se împarte, la rândul ei, acum, între Petrila și… Londra. ”Iată până unde se întinde sufletul nostru !”, a spus scriitorul Dumitru Velea, conectat la acest eveniment desfășurat la Centrul Cultural Român din Londra. România, oameni prețioși din Valea Jiului, au fost actorii unei seri culturale în capitala Bătrânului Albion – lansarea a două volume de poezie (după ce un al treilea se află deja în librăriile londoneze) semnate de Ana Podaru din Vulcan, acompaniată la nai de fetița care a făcut să se nască un festival – Monica Țugulea (tot din Vulcan). Valea Jiului a fost prezentă la acest eveniment în care i-au fost alături Anei, pe lângă prieteni și oameni de cultură, campionul UK la gimnastică,11 ani, Eric Deli (din Petroșani), Florin Petrișor Vrabie (din Vulcan), Anca Stevens (din Petroșani), Sorina Necși-Petraru (din Petroșani), Cătălin Țugulea (din Vulcan) și încă mulți alții. Felicitări! Fie să renască această solidaritate!”, a consemnat jurnalistul Ileana Firțulescu. 

Iată, deci, dovada, că pentru români, atunci când este vorba despre culură și artă, distanțele dispar ca prin miracol. Felicitări, tururor, pentru frumosul eveniment !

Foto: facebook/Ana Podaru și facebook/Antonela Tugulea