Elevii de la Liceul Tehnologic Retezat din orașul Uricani au avut astăzi parte de o inedită lecție de istorie și patriotism prezentată în careul din fața școlii, într-o zi cu valoare de simbol pentru țara noastră: Ziua Armatei Române.
Elevii din Uricani au aflat astfel că ziua de 25 octombrie este o zi cu triplă conotație istorică pentru poporul român. Astfel, este ziua în care ţara sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei, această zi fiind aleasă deoarece la 25 octombrie 1944, ostașii Diviziei a 9-a Infanterie au eliberat orașul Carei, ultima localitate românească aflată sub ocupația hortistă și a unui teritoriu de peste 43.000 de kilometri pătrați din partea de nord-vest a țării, vremelnic ocupat prin Dictatul de la Viena din 30 august 1940. În fine, o altă conotație istorică a acestei zile este dată de faptul că la 25 octombrie 1921 se năștea la Sinaia, viitorul rege Mihai, cel care a domnit ca rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.
Sărbătoarea Zilei Armatei Române a fost marcată la Uricani, în anul Centenar, la fel ca în toate unitățile de învățământ din județul Hunedoara. La eveniment a participat și primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu. ”Armata, împreună cu Școala, Biserica și Administrația Locală reprezintă stâlpii oricărei comunități locale, iar de felul în care aceste instituții sunt respectate depinde felul în care decurge însăși viața acelei comunități locale. Eu mă simt cu adevărat mândru, și le-am spus acest lucru astăzi și elevilor de la Liceul Tehnologic Retezat, că într-un an atât de important pentru România – Anul Centenarului Marii Uniri – la noi în Uricani, între Școală, Biserică și Administrația Locală există o interconectare permanentă și fericită care are ca scop dezvoltarea orașului și sprijinul permanent față de cetățeni. Chiar dacă nu mai avem în zona noastră Armată, respectul pe care-l purtăm veteranilor de război din orașul Uricani și Eroilor militari care au căzut în luptele de pe muntele Tulișa în Marele Război al Reîntregirii Neamului, în urmă cu mai bine de un secol, rămâne un sentiment al datoriei pe care ne-o facem an de an față de Armata Română și istoria glorioasă a acesteia”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.
În cadrul activităților de la Liceul Tehnologic Retezat, elevii au îmbrăcat portul popular, au cântat au frumoase melodii populare și au interpretat cântece patriotice.