Comedia lui Valeriu Butulescu ”Veșnicie provizorie”, la a zecea premieră

Home Cultură Comedia lui Valeriu Butulescu ”Veșnicie provizorie”, la a zecea premieră

Piesa de debut în dramaturgie a scriitorului Valeriu Butulescu, intitulată ”Veşnicie provizorie” va fi prezentată pe data de 16 noiembrie la Cluj Napoca, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru Studenţesc „IMAGO”. Montată recent de Trupa de Teatru a Casei de Cultură a Studenţilor din Braşov, în regia lui George Lucian Ciobanu, spectacolul se află în fața celei de-a zecea premiere.

Autorul, apreciatul scriitor și dramaturg Valeriu Butulescu, spune că a scris această piesă acum un sfert de secol, premiera de la Cluj fiind cea de-a zecea ei montare scenică. Premiera absolută a avut loc la Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroşani (1993). Piesa s-a aflat mult timp în repertoriul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Republica Moldova, dar piesa a trezit interes chiar şi în penitenciare. Un spectacol deosebit, cu actori deţinuţi, montat de Matei Varodi, pe scena Teatrului „Al. Davila” din Piteşti (2007).

Tradusă în cehă de Jiri Nasinec şi în slovacă de Jana Palenikova, piesa a fost publicată integral, la Bratislava, în Revue svetovej literatury” (2007). Surprinzător, deşi piesa prezintă drama unor pensionari, a avut mare priză la tineri. Viera Marsinova a montat un excelent spectacol la Teatrul „Divadlo mladych” din Prievidza, Slovacia (2012) iar Cătălina Bostan, cu Trupa „Gong” din Roman a câştigat cu ” Veşnicie provizorie” numeroase premii naţionale.

Esenţa piesei este bine surprinsă de organizatorii Festivalului Naţional de Teatru Studenţesc „IMAGO” din Cluj, care scriu: ”Ai vrea haosul, dar îți e frică de luminile din el…” – Emil Cioran Piesa ne înfățișează încercarea de a se desprinde de existență și abandonarea în nemărginire a unor ființe lumești. Protagoniștii piesei au parte de prizonieratul simultan în luciditate și irațional. Stăpânul acestei lumi care se află la hotarul dintre realitate și absurd este timpul. Un stăpân ai cărui sorți de izbândă, în lupta cu supușii săi, sunt înghețați. Un stăpân al jocurilor lugubre.”