Pensionarii mineri care s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011, beneficiari ai prevederilor Legii nr. 192/2015 (începând cu data de 01.01.2016) și ai Legii nr. 221/2018 ale căror recalculări ale drepturilor de pensie pentru Grupele I și II de muncă trebuiau să înceapă la data de 1 Octombrie 2018 (cu termen de finalizare până la 30 septembie 2019) așteaptă încă primirea noilor decizii. Din păcate, recalcularea acestro categorii de pensii nu a început încă, motiv care generează nemulțumiri din partea beneficiarilor.
Potrivit vicepreședintelui executiv al Ligii Pensionarilor Mineri Valea Jiului, Ion Aurel Titel, spune că pensionarii din Valea Jiului vor declanșa o serie de acțiuni de protest în Valea Jiului. Astfel, în zilele de 3, 4 și 5 decembrie, între orele 10,00 și 12,00 pensionarii mineri din Valea Jiului vor picheta sediul din Petroșani al Casei de Pensii.
”Nu este posibil ca o lege adoptată și intrată în vigoare să nu fie aplicată celor în drept. Chiar dacă întârzierile sunt puse de cei de la Casa de Pensii pe motiv că nu s-au achiziționat programele informatice necesare, considerăm că adevăratul motiv al acestor întârzieri este cauzat de lipsa banilor și, în ciuda confirmărilor primite de la Ministerul Finanțelor, în fapt aplicarea acestei legi nu este susținută financiar. În fața acestor realități, constatăm cu amărăciune din nou că suntem păcăliți încă o dată dar, în același timp, suntem conștienți că anul viitor (2019) vor fi alegeri europarlamentare și prezidențiale, unde voturile noastre contează. Dincolo de aceste aspecte constatăm cu tristețe că nu există o voință politică pentru rezolvarea dosarelor de recalculare a pensiilor și echilibrare a acestora pentru cei pensionați înainte de 1 ianuarie 2011, în aceleași condiții cu cei pensionați după această dată și care au beneficiat corespunzător de prevederile Legii 155/206, motiv pentru care am decis să declanșăm o serie de proteste”, a declarat Ion Aurel Titel.
Acesta apreciază că prin acest demers pensionarii mineri din Valea Jiului vor putea sensibiliza Casa Națională de Pensii față de situația existentă.
Întârzierile în aplicarea noilor prevederi legale au fost semnalate Ministerului Muncii și de către unul dintre inițiatorii acestui proiect de leg30e, senatorul Cristian Resmeriță, care a adresat o interpelare parlamentară ministrului Muncii, încă din data de 15 octombrie. În răspunsul primit de acesta de la ministerul de resort se arată că procedurile de achiziție a noului program informatic necesar recalculării pensiilor conform Legii 221/2018 se află în prezent în fază de evaluare la Casa Națională de Pensii. Ministerul Muncii dă însă asigurări că beneficiarii noilor prevederi legale nu vor avea însă nimic de pierdut, deoarece indiferent de data de emitere a noilor decizii de pensie, drepturile cuvenite din aplicarea noilor prevederi legale se vor achita retroactiv pentru toată perioada cuvenită, respectiv de la 1 octombrie 2018.