După comuna Crișcior și municipiul Vulcan, o altă localitate hunedoreană deschide punți de legătură cu Basarabia. În acest sens, vineri, 4 ianuarie 2019, la sediul Primăriei din comuna hunedoreană Luncoiu de Jos, primarul acestei localități Călin Dorin Dud a parafat documentele de înfrățire a acestei comune cu primarul comunei Greblești din Republica Moldova, Aliona Chircu.
La eveniment, alături de cei doi primari, au fost prezenți ministrul Românilor de Pretutindeni – Natalia Elena Intotero, deputatul Laurențiu Nistor, președintele Consiliului județean Hunedoara – Mircea Flaviu Bobora, vicepreședintele Daniel Andronache, administratorul public al județului Hunedoara – Costel Avram, prefectul Fabius Tiberiu Kiszely și mai mulți primari din Țara Zarandului, precum și președintele Raionului Strășeni – Mihail Popa.
”Ca român cu rădăcini moldovenești, mă încearcă sentimente aparte de fiecare dată când între hunedoreni și basarabeni se încheagă noi relații frățești. Un astfel de moment l-am trăit și ieri, odată cu semnarea documentelor de înfrățire între comuna hunedoreană Luncoiu de jos și comuna Greblești din raionul Strășeni al Republicii Moldova. Îl felicit pe primarul din Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud pentru inițiativă, care este deja a doua de acest fel din județul nostru. Încă o dartă ne-am convins că, până la urmă, devizele care ne călăuzesc sunt și pentru noi, asemenea celor scrise pe frontispiciul raionului Strășeni: ”Viaţa e scurtă iar datinile strămoşeşti sunt eterne. Tot așa cum, prin fapte nobile, iertare şi credinţă se va înveşnici omul !”, a declarat Costel Avram.
Președintele Raionului Strășeni, Mihail Popa, primarul comunei Greblești, Aliona Chircu, și primarul comunei Rădeni, Petru Răbdău, s-au întâlnit și cu conducerea Consiliului Județean Hunedoara. Discuțiile dintre cele două părți s-au centrat pe dezvoltarea bunelor relații de prietenie și colaborare dintre comunitățile din Strășeni și Hunedoara. Președintele raionului Strășeni, Mihail Popa, și președintele Consiliului Județean Hunedoara, au avansat ideea unei înfrățiri la nivel de vârf între cele două regiuni importante. Primii pași în această direcție au fost făcuți de două comune din Țara Zarandului, Crișcior și Luncoiu de Jos, care au semnat acorduri de înfrățire cu comune din raionul Strășeni.