Bugetul pentru anul 2019 a fost adoptat astăzi de Executiv, urmând să fie trimis Parlamentului.
În opinia deputatului hunedorean Natalia Intotero, membru al Executivului, în calitate de ministru al Românilor de Pretutindeni, bugetul anului 2019 este un buget orientat spre dezvoltare și investiții, cu trei piloni principali – sănătate, educație și investiții publice. Astfel, aceasta arată că pentru sănătate finanțarea este cu 6,1 miliarde lei mai mare decât sumele cheltuite anul trecut. Similar, pentru Educație au fost alocate 30,8 miliarde lei, cu 47% mai mult decât anul trecut, iar investițiile au primit 49,5 miliarde lei, în creșetere cu 45% față de 2018.
”Avem resursele financiare necesare pentru ca anul 2019 să fie dedicat investițiilor. În contextul în care țara noastră deține și Președinția la Consiliul Uniunii Europene, stabilitatea, coeziunea și reprezentarea eficientă sunt esențiale, iar România nu are nevoie ca tensiunile politice interne să îi afecteze o perioadă de intensă asumare europeană”, a declarat ministrul Natalia Intoteo, după ședința de guvern de astăzi.
Bugetul anului 2019, propus de Cabinetul Dăncilă mizează pe venituri de 342,7 miliarde de lei, în creștere cu 53,1% față de cel al anului precedent. Cheltuielile sunt prognozate la 368,8 miliarde de lei, în creștere cu 52,3% față de anul precedent. Cele mai importante cheltuieli prevăzute în bugetul național sunt cele privind asistența socială (107,6 miliarde lei), cele privind salarizarea personalului bugetar (102,5 miliarde lei), investițiile (49,65 miliarde lei), cheltuieli cu bunuri și servicii (46,5 miliade lei) și cheltuieli de cofinanțare a unor proiecte europene (38,1 miliarde lei).
În Bugetul Națiobnal sunt asigurate veniturile necesare pentru creșterea salariului minim, pentru creșterea salariilor bugetarilor, pentru creșterea punctului de pensii, dar și pentru asigurarea de tichete de vacanță sau indemnizații de hrană acordate unor categorii de salariați din sectorul bugetar.
În ceea ce privește alocațiile bugetare către administrațiile publice locale, Executivul apreciază că acestea vor avea o creștere considerabilă. Astfel, primăriile de municipii, orașe și comune vor păstra la nivel local 60% din Impozitele pe Venit colectate. În plus, Guvernul va aloca pentru Consiliile județene o sumă de 450 de lei/locuitor (față de 250 lei/locuitori în 2018) în limita unui plafon de 275 milioane de lei. Pentru primăriile de municipiu acest plafon va fi de minim de 12 milioane de lei (adică cu 7 milioane de lei mai mult decât în anul precedent), primăriile orășenești vor avea un plafon minim de 6 milioane de lei (dublu față de anul 2018), iar primăriile de comună vor avea un plafon minim de 2 milioane de lei (dublu față de anul 2018). În plus, în localitățile în care autoritățile locale se confruntă cu probleme de natură economică și socială, vor fi acordate în plus fonduri din cotele defalcate de TVA, pentru echilibrarea bugetelor locale. Tot din TVA, pentru funcționarea administrației locale se vor repartiza fonduri de 17,5% tuturor UAT-urilor, respectiv 7,5% în mod egal la Consiliile județene pentru finanțarea bugetelor
de funcționare ale comunelor și pentru cofinanțarea proiectelor locale.
Noul Buget prevede însă ca o serie de cheltuieli sociale precum funcționarea Centrelor pentru persoanele cu handicap și a celor pentru protecția copilului sau indemnizațiile pentru însoțitorii persoanelor cu handicap vor fi descentralizate către autoritățile publice locale. Chiar și așa, dacă sumele rămase după plata cheltuielilor sociale sunt mai mici decât bugetul din 2018, acestea se completează din sumele defalcate de TVA pentru echilibrare, dă asigurări Guvernul.
Legea Bugetului de Stat și legea Bugetului Asigurărilor Sociale, adoptate astăzi de Guvern, vor fi trimise la Parlament pentru dezbatere și aprobare.