Mai mult de un sfert, adică exact 27,3%, dintre copiii din România petrec peste 6 ore online, dacă sunt într-o zi de școală, iar procentul acestora crește la 48,3%, dacă sunt într-o zi de final de săptămână sau de vacanță. Datele provin din Studiul privind utilizarea Internetului de către copii, realizat de Organizația ”Salvați Copiii”, în cadrul proiectului @Ora de Net.
Studiul relevă, în același timp, faptu că Internetul reprezintă și o resursă, fiind folosit de către copii pentru a învăța lucruri noi, pentru a-și consolida cunoștințele și pentru a-și dezvolta abilitățile. Întrebați ce anume le place să învețe folosind Internetul, majoritatea copiilor menționează lucruri care îi pasionează, despre care nu se vorbește la școală și care au o aplicabilitate în viața reală. Caracterul interactiv al informației, posibilitatea de a folosi suport video sau audio și faptul că este facil reprezintă principalele motivații pentru care copiii aleg să învețe online.
Pornind de la aceste realități, cei de la ”Salvați copiii” și-au propus să organizeze un concurs național cu tema @Ora de Net „Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!”, prin intermediul căruia copiii sunt invitați să dezbată avantajele și dezavantajele dependenței de mediul virtual. În vederea participării la acest concurs , la inițiativa clasei a VIII-a B de la Școala Gimnazială Nr. 4 din municipiul Vulcan, clasă coordonată de prof. Ecaterina Illyes (directorul unității de învățământ), a avut loc etapa locală a concursului.
Evenimentul, organizat joi, 11 aprilie 2019, la sala de sport a Școlii gimnaziale nr. 4 Vulcan a reunit aproximativ 75 de participanți, pe lângă elevi fiind prezenți și viceprimarul localității – Cristian Merișanu, consilieri locali, părinți și reprezentanți ai presei locale.
”În cadrul întâlnirii, participanții au vizionat resursele video și informaționale oferite de coordonatorii naționali ai proiectului, materiale pregătite de elevii clasei a VIII-a B și au fost dezbătute cele mai importante aspecte privind dependența de Internet. Discuțiile au avut scopul de a crește nivelul de asumare a rolul adulților în educarea copiilor pentru o folosire creativă, utilă și sigură a Internetului și dispozitivelor tehnologice”, a declarat prof. Ecaterina Illyes, directorul Școlii gimnaziale nr. 4 Vulcan.